Južná oblasť Ruska vyhlásila výnimočný stav. Dôvodom je extrémne sucho. Cena pšenice stúpne

Južná oblasť Ruska vyhlásila výnimočný stav. Dôvodom je extrémne sucho. Cena pšenice stúpne
Veronika Salayová

Úrady v Rostovskej oblasti ležiacej na juhu Ruska vyhlásili v utorok s okamžitou platnosťou stav núdze v poľnohospodárskom sektore z dôvodu dlhotrvajúceho pôdneho sucha. 

Rusko vyhlásilo výnimočný stav v južnom Rostovskom regióne v dôsledku sucha, uviedol v utorok miestny guvernér Vasilij Golubev, informuje agentúra Reuters.

Núdzový stav s okamžitou platnosťou má za cieľ riešiť potenciálne straty na úrode, ktoré Golubev odhaduje až do 30 %, po skorších škodách spôsobených májovými mrazmi.

Guvernér však nekonkretizoval, aké opatrenia budú prijaté po vyhlásení výnimočného stavu.

Straty na úrode sú vysoké, ceny stúpnu

Ruské ministerstvo poľnohospodárstva zatiaľ odhaduje straty na úrode z májových mrazov na približne 1 milión hektárov, teda 1,2 % z celkovej osiatej plochy pre zber v roku 2024, pričom ďalších 700 000 hektárov utrpelo veľké škody. Väčšina odumretých plodín už bola dosiata, tvrdia ruské úrady. 

 

Šéf ruskej obilnej únie Arkadij Zločevskij v utorok skôr uviedol, že mrazy v Rusku zasiahli 15 % až 30 % ozimných obilnín, v závislosti od regiónu.

Ministerstvo pôdohospodárstva sa drží svojej prognózy úrody obilia na rok 2024 vo výške 132 miliónov ton, ale tvrdí, že by sa to mohlo upraviť, ak bude vo viacerých regiónoch pretrvávať sucho.

Cena pšenice stúpne

Okrem toho suché počasie v Rusku tlačí hore globálne ceny pšenice. Pšenica opäť zdražuje a z veľkej časti za to môže Rusko ako najväčší dodávateľ tejto komodity. 

 

Zhruba 40 % úrody pšenice v južnom Rusku a tri štvrtiny na Ukrajine by sa podľa prognózy Commodity Weather Group malo počas nasledujúcich 10 dní potýkať so stresom zo sucha, analyzuje situáciu Bloomberg.

Suché počasie v Rusku teda s veľkou pravdepodobnosťou zvýši ceny pšenice v dôsledku potravinovej inflácie. To môžeme časom pocítiť aj na našich cenách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd