K Európe mieria zvyšky hurikánu. Dorazia už v noci a prinesú silný vietor

Peter Minárik

Počasie v Európe počas nasledujúcich hodín ovplyvnia zvyšky ďalšieho hurikánu. Hurikán Zeta spôsobil problémy v mnohých štátoch USA a teraz sa blíži k pobrežiu Európy, kde dorazí počas nasledujúcej noci.

Dnešná sobota sa na našom území niesla spočiatku v znamení oblačného a sychravého počasia. Zrána na našom území doznieval dážď, ktorý ustal v priebehu dopoludňajších hodín a počas dňa sa postupne na našom začalo vyčasovať.

Dnes spočiatku nepriaznivé počasie panovalo aj na iných miestach Európy. Najdivokejšie počasie panovalo na Britských ostrovoch, kde počasie ovplyvňovala pomerne hlboká tlaková níž s menom Nina. Táto tlaková níž priniesla veľmi veterné a daždivé počasie, ktoré sa na Britské ostrovy vráti opäť.

Z Atlantiku sa totiž do Európy blížia pozostatky hurikánu Zeta, ktorý v priebehu týždňa úradoval v oblasti Spojených štátov.

Tento hurikán dorazil nad USA od juhu z oblasti Mexického zálivu. Hurikán zasiahol predovšetkým štát Louisiana, kde spôsobil materiálne škody a vyžiadal si aj obete. Následne sa hurikán presúval východným pobrežím späť nad Atlantický oceán, kde začal slabnúť do podoby tlakovej níže a práve tá už v noci zasiahne aj Európu.

rozloženie tlakových útvarov
rozloženie tlakových útvarov

Zvyšky hurikánu v podobe tlakovej níže dorazia na Britské ostrovy po polnoci a prinesú silný vietor, ktorý môže na pobreží Írska a Škótska priniesť nárazy vetra o sile až cez 100 km/h. 

Pred silným vetrom varujú meteorológovia, ktorí upozorňujú na možné narušenie dopravy. Silný vietor však nespôsobí problémy len na Britských ostrovoch.

Rozfúkať by sa malo v priebehu zajtrajšieho dňa aj v Nemecku, kde sa očakáva nárazový vietor s rýchlosťou 60 až 70 km/h, na pobreží Severného mora až okolo 90 km/h.

Zvyšky hurikánu počasie na Slovensku priamo neovplyvnia. Ovplyvnia len nepriamo a to v podobe frontu, ktorý bude okolo tejto tlakovej níže Zeta postupovať do regiónu strednej Európy a počasie na našom území ovplyvní už v nedeľu večer. Zrážky pribudnú od severozápadu a upršaný by mal byť aj takmer celý pondelok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd