K Zemi sa blíži novoobjavený asteroid. Dosahuje dĺžku až 300 metrov

Veronika Salayová

K Zemi sa na relatívne malú vzdialenosť priblíži novoobjavený asteroid, ktorý dosahuje dĺžku až 300 metrov. Ide o jeden z väčších asteroidov, ktoré sa k nám nebezpečne priblížia. 

NASA informovala o objavení nového asteroidu, ktorý dostal označenie 2023CM. Bol objavený 2. februára a jeho zaujímavosťou je nielen dĺžka, ktorá sa odhaduje na 300 metrov, ale aj rýchlosť, akou sa pohybuje smerom k Zemi.

Asteroid dosahuje závratnú rýchlosť 50 747 km/h. Ide o mimoriadne rýchly asteroid, keďže asteroidy sa zvyčajne pohybujú rýchlosťou od 25 000 do 40 000 km/h.

Ak by došlo ku kolízii zo Zemou, tento asteroid by spôsobil pre svoju veľkosť a rýchlosť devastačné škody na našej planéte.

Asteroid by hypoteticky po dopade na Zem mohol sploštiť zem na rozlohe stoviek kilometrov, ničivé tsunami, zemetrasenia, sopečné erupcie a lesné požiare. 

Kolízia so Zemou nehrozí

Nie je sa však čoho obávať, ubezpečuje NASA. Kolízia Zeme s týmto asteroidom určite nateraz nehrozí.

Okolo našej planéty preletí o pár dní, konkrétne v utorok 14. marca. 

Asteroid sa priblíži k Zemi na vzdialenosť 3,9 milióna kilometrov a NASA ho preto radí k potenciálne nebezpečným objektom.

Podľa ich klasifikácie všetky vesmírne objekty, ktoré preletia okolo našej planéty vo vzdialenosti menšej ako 7,4 milióna kilometra a sú dostatočne veľké, sú pre nás potenciálne nebezpečné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd