K Zemi sa blížia dva prúdy slnečného vetra. Bude možné pozorovať polárne žiary

Veronika Salayová
 
K Zemi sa blížia dva prúdy slnečného vetra. Pozorovatelia oblohy by mohli v najbližších dňoch vidieť veľkolepé polárne žiary na arktickej oblohe.

Z našej planéte sa približujú dva prúdy slnečného vetra. Ich príchod by mal byť 31. decembra a druhý prúd by sa mal k Zemi priblížiť 3. januára.

V týchto dňoch sa môžu v oblasti severného pólu objaviť polárne žiary, ktoré tak pre obyvateľov severských krajín príjemne spestria silvestrovskú noc. 

Počas príchodu nového roka tak oblohu rozžiaria aj polárne žiary, ktoré patri k najkrajším prírodným úkazom vôbec.

O pár dní, tj. 3. januára, kedy dorazí k Zemi druhý prúd slnečného vetra, bude možné opäť pozorovať farebné scenérie na nočnej oblohe v okolí arktického póla. 

Čo sú slnečné vetry?

Slnečné vetry sú prúdy nabitých častíc, ktoré vychádzajú zo Slnka a smerujú do vesmíru. NASA odhaduje, že tieto udalosti môžu v priemere dosiahnuť rýchlosť okolo 1,6 milióna km/h.

Vetry vychádzajúc zo slnečnej koróny a po priblížení môžu zmiešať s magnetickým poľom Zeme a spustiť tak množstvo javov, vrátane geomagnetických búrok, tj. rušení magnetosféry Zeme.

Počas geomagnetickej búrky môže dôjsť k rušeniu rádiových a satelitných signálov, čo sa môže prejaviť výpadkami mobilného signálu a internetu vrátane GPS.  

Tentoraz však slnečné vetry nebudú natoľko intenzívne, aby spôsobili geomagnetickú búrku. To, že sa priblížili k našej planéte sa tentoraz prejaví len polárnymi žiarami. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd