KALAMITA: Bez elektriny sú tisícky domácností. Na cesty PADAJÚ STROMY. V týchto oblastiach je to najhoršie

KALAMITA: Bez elektriny sú tisícky domácností. Na cesty PADAJÚ STROMY. V týchto oblastiach je to najhoršie
Peter Minárik

V priebehu noci napadlo na našom území množstvo snehu. Problémom je však to, že čerstvo napadnutý sneh je veľmi ťažký a vplyvom toho sa lámu konáre a stromy. Problémy sú na cestách, ale aj v energetike. Na Slovensku máme kalamitu.

Slovensko sužuje snehová kalamita. Situácia sa začala zhoršovať v priebehu dnešnej noci a ráno. Po výdatnom snežení prichádza odmäk a ojedinele ešte aj zapršalo, vplyvom čoho je napadnutý sneh veľmi ťažký a pod jeho váhou padajú stromy a lámu sa konáre. 

Najviac snehu je aktuálne na Orave. Oravská Lesná má 28 cm a Liesek 18 cm. V Poprade leží od 23  do 25 cm, Prešov hlási 17 cm. Najväčšie problémy sú však v Banskobystrickom kraji, kde leží v Banskej Bystrici 21 cm a v Telgárte až 28 cm. Od 5 do 8 cm leží v okresoch Komárno, Levice a na celom juhu Banskobystrického kraja.

Nočné sneženie prinieslo množstvo čerstvého snehu, ktorý je ťažký a spôsobuje rozsiahle komplikácie. Cestári aj energetici majú pohotovosť a situácia je komplikovaná.

Vyhlásili 1. situačný stupeň

Ťažký sneh od skorého rána komplikuje dopravu na cestách Banskobystrického a Žilinského kraja. Najhoršia situácia je podľa správny ciest Banskobystrického kraja v okrese Krupina.

V Krupine museli pre sneh vyhlásiť 1. situačný stupeň a to vplyvom veľmi ťažkého snehu, pod ktorým sa lámu stromy, ktoré padajú na cesty. Niekoľko ciest je tak ťažko prejazdných.

Horský priechod Zbojská (cesta I/72) je prejazdný pre vozidlá nad 10 m len so snehovými reťazami. Donovaly sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov. Cesta I/67 Dobšiná - Dobšinská ľadová jaskyňa je uzavretá pre vozidlá nad 3,5 t! Cesta II/531 v okresoch Revúca a Brezno je uzavretá pre nákladnú dopravu nad 10 m celkovej dĺžky.

Energetici majú kalamitu

Na strednom Slovensku evidujú mimoriadne veľké množstvo porúch. Na elektrické vedenia totiž popadali stromy a konáre, ktoré sa zrútili vplyvom ťažkého snehu. Mnoho oblastí je tak bez elektriny.

Stredoslovenská distribučná eviduje výpadky v nespočetne veľa lokalitách. Medzi postihnutými sú obce: Malá Lehota, Veľká Lehota, Slanec, Detvianska Huta, Lom nad Rimavicou, Banská Štiavnica, Látky, Drábsko, Štavnické, Bane, Zvolen, Kľačany, Tále, Dúbravica, Rikinšince, Dvorníky, Hontianske Tesáre, Suchá, Krnáčovo, Litava, Pliešovce, Senohrad, Podzámčok, Drážovce, Ladzany, Dechtáre, Pohronská Polhora, Hriňová, Medoravce, Horné, Plachtince, Michaľková, Bánovo. 

Stredoslovenská distribučná však eviduje aj ďalšie oblastí bez dodávok elektrickej energie a preto vyzýva na trpezlivosť. Ako to vyzerá v jednotlivých oblastiach Slovenska si môžete pozrieť v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd