KALAMITA na Horehroní. Lesy sú v kritickom stave. Môže za to lykožrút

KALAMITA na Horehroní. Lesy sú v kritickom stave. Môže za to lykožrút
Veronika Salayová

Čiernobalocké lesy, ktoré boli vždy pýchou horehronského regiónu, sú v kritickom stave. Vinníkom je lykožrút, ktorý spôsobil kalamitu. 

Územie s rozlohou približne 15 000 hektárov čelí podkôrnikovej kalamite, uviedol pre TASR generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Menyhart.

„V súčasnosti sme na stave 500 000 kubíkov kalamitného dreva, s tým, že na tento rok je úplne reálne, že to možno pôjde až k miliónu kubíkov. Jediný účinný a efektívny spôsob boja proti lykožrútovej kalamite je vyťaženie suchého alebo napadnutého dreva, ktoré treba v čo najrýchlejšom čase dostať von z lesa. Potom môžeme pristúpiť k jeho obnove, revitalizácii,“ zdôraznil pre slovenskú agentúru Menyhart.

 

Ide o roky neriešenú kalamitu na Horehroní, ktorá sa len vystupňovala. Ešte v roku 2021 bol počiatočný stav okolo 64 000 kubíkov kalamity, no z roka na rok sa situácia zhoršovala. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč sa začal touto problematikou už zaoberať.

Zvýšená ťažba v regióne

V súvislosti s riešením tejto situácie minister pre TASR uviedol, že prostredníctvom Lesov SR budú musieť zvýšiť kapacity na ťažbu v tomto regióne a obrátiť sa aj na externých dodávateľov, aby vedeli v čo najrýchlejšom čase spracovať kalamitu. 

Zvýšená ťažba a presun kamiónov s drevom navyše výrazne poznačí miestne cesty v okolí. Kritickou situáciou by sa mala zaoberať aj vláda, avizoval Takáč.

K tejto téme sa vyjadrila aj iniciatíva My sme les, ktorá nesúhlasí s masívnou ťažbou napadnutých stromov: „Les sa dokáže sám obnovovať rovnako tak, ako sa to deje už milióny rokov. A pred tým tu neboli takí múdri ľudia, ktorí by rozhodovali, čo je pre les škodlivé a čo nie.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd