KALAMITA na severe Slovenska! Najhoršie je to v týchto oblastiach. Víchrica taktiež zabila 5 ľudí

KALAMITA na severe Slovenska! Najhoršie je to v týchto oblastiach. Víchrica taktiež zabila 5 ľudí
Peter Minárik

To najhoršie máme za sebou. Vietor, ktorý nás sužoval uplynulé hodiny bude pomaly slabnúť, no energetici sa nebudú rozhodne nudiť celý víkend. Na severe krajiny vyhlásili energetickú kalamitu a bez dodávok energie sú tisícky ľudí.

Európa má za sebou búrlivé hodiny. Zasiahla nás prvá, plošnejšia a významnejšia jesenná víchrica s menom Wolfgang. V niektorých zahraničných médiách sa označuje ako Babet, no v našich zemepisných šírkach sa používa označovanie podľa nemeckého menoslovu.

Víchrica bohužiaľ aj zabíjala. Počet obetí v Európe stúpol na 5 a smrteľné zranenia evidujú aj naši susedia. Problémy spôsobovali najmä povodne a silný vietor, ktorý nechal bez elektriny desiatky tisíc domácnosti. Práve silný vietor spôsobil najviac škôd aj na našom území a predovšetkým na severe Slovenska, kde energetici sú od rána v pohotovosti a odstraňujú veľké množstvo porúch.

Po víchrici 5 mŕtvych a nový rekord

Víchrica Wolfgang priniesla mimoriadne silný vietor najmä na Britské ostrovy, kde si vyžiadala 3 obete. Vietor však priamo zabil len jednu osobu na ktorú spadol strom. Ďalšie dve osoby zahynuli po tom, ako ich strhla rozbúrená rieka. Britské ostrovy totiž okrem vetra sužovali aj povodne.

Ďalšie dve obete evidujú po víchrici v našej oblasti. V Tirolsku zabil padajúci strom 86-ročného muža a padajúci strom zabil aj muža na severe Nemecka, na ostrove Fehmarn.

Noc bola mimoriadne rušná aj na pobreží Nemecka. Víchrica tu spôsobila miliónové škody. V meste Sassnitz bola zničená nábrežná promenáda za niekoľko miliónov eur.

víchrica zničila promenádu, foto: Mesto Sassintz
víchrica zničila promenádu, foto: Mesto Sassintz

Problémom tu bol najmä silný vietor. Víchrica totiž tlačila vodu zo Severného a Baltského mora na pobrežie a spôsobovala tzv. vzdúvanie. Najkritickejšia situácia bola v nemeckom meste Flensburg, kde o polnoci dosiahla hladina výšku, ktorá bola o 2,27 metra nad úrovňou normálu, čo zaplavilo pobrežie vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov. Ide o najvyššiu hladinu od roku 1904.

povodňová vlna vo Flensbergu dnes ráno, foto: Christian Vlasak
povodňová vlna vo Flensbergu dnes ráno, foto: Christian Vlasak

Slovensko sužuje energetická kalamita

Veľmi veterno je od včerajšieho poludnia aj na našom území. Prvé problémy spôsobil vietor na Záhorí, kde bez dodávok elektrickej energie zostalo niekoľko tisíc domácností. Situácia sa večer zlepšila, no problémy sa presunuli na sever krajiny, kde pretrvávajú doteraz.

Už od včerajšieho večera sú bez dodávok elektrickej energie obce ako Oravská Lesná, Vitanová, či Zuberec. Energetici to neskoro večer vzdali a informovali, že pokračovať budú až ráno, keď sa situácia upokojí.

Noc však bola búrlivá a spôsobila ďalšie problémy. Na severe, predovšetkým na Orave vyhlásili energetickú kalamitu. Podľa Stredoslovenskej distribučnej sú bez elektriny aktuálne tisícky domácností, pričom najhoršia situácia je v obciach Oravice, Vitanová a Oravská Lesná. Pre silný vietor tu došlo k rozsiahlejším výpadkom.

Poruchy spôsobili stromy spadnuté na vedenie vysokého napätia. Odstraňovanie porúch bude vzhľadom na ťažko prístupný terén náročné. Predpoklad obnovenia dodávky elektriny je v priebehu soboty 21. októbra. Dotknutých odberateľov prosíme o trpezlivosť. 

Energetici však evidujú poruchy aj v ďalších lokalitách. K 12:30 evidujú poruchovosť v týchto všetkých lokalitách: Oravice, Vitanová, Oravská Lesná, Podvysoká, Olešná, Klokočov, Predmier, Beluša, Belušské Slatiny, Prečín, Považská Bystrica, časť Terchovej, Rajecké Teplice, Zubrohlava, Hlboké nad Váhom, Suchá Hora, Hoštiná a Horný Lieskov.

Informácie u vás nám môžete poslať cez WhatsApp a odporúčame vám sa pripojiť do našej skupiny na WhatsAppe, kde nájdete tie najpodstatnejšie informácie. Sledujte nás TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd