KALAMITA: Na východe bez elektriny zostalo 5000 domácností. Vlaky stále stoja. Situácia sa však zlepšuje

Veronika Salayová

Nedeľňajšie počasie prinieslo na východné Slovensko kalamitnú situáciu s množstvom komplikácií, najmä na cestách. Mnohé problémy stále pretrvávajú, avšak situácia sa pomaly zlepšuje. 

Sneženie a zrážky na našom území už ustupujú a na východe Slovenska už nesneží. Aj napriek tomu však pretrvávajú mnohé problémy spôsobené výdatným snežením, mrznúcimi zrážkami či silným vetrom od nočných a skorých ranných hodín. 

Najviac problémov bolo hlásených na cestách, pričom mnohé z nich boli neprejazdné alebo len ťažko prejazdné. Mimo vozovku sa ocitli autá i autobusy, mnohé cesty skrížili kamióny. Hasiči mali plné ruky práce okrem dopravných nehôd aj v dôsledku odstraňovania popadaných stromov a pod.

Problémy stále pretrvávajú aj pri vlakovej doprave. Mnohé vlaky na východe Slovenska stoja v dôsledku nepriaznivej situácie. Niektoré vlaky sú odrieknuté, iné hlásia meškanie aj vyše 200 minút. 

Mnohé domácnosti bez prúdu

Rovnako tak aj energeticky mali od rána práce vyše hlavy. Nepriaznivá poveternostná situácia na východe Slovenska si v nedeľu vyžiadala rozsiahle výpadky elektriny. Tie boli zapríčinené silným vetrom, hustým snežením a mokrým snehom, v dôsledku čoho popadali stromy a potrhali vodiče či poškodili podperné body.

Okolo poludnia evidovali na všetkých napäťových úrovniach takmer 80 porúch, ktoré spolu obmedzili distribúciu elektriny takmer 5000 odberným miestam, uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná Andrea Danihelová.

„K zasiahnutým miestam patria obec Stratená, Meliata, Dedinky, Košická Polianka, Zdoba, košické sídlisko Dargovských hrdinov, obec Kochanovce, Henclová, Drienica, Ladomirov, Kolonica, Starina, Zemplín, Strážske,“ spresnila hovorkyňa s tým, že VSD pracuje na odstraňovaní porúch a postupne sa snaží obnoviť distribúciu elektriny.

Mestá na východe v stave pohotovosti

Mesto Prešov dnes vyhlásilo v súvislosti so snehovou kalamitou stav nebezpečia a mesto Košice kalamitná stav 1. stupňa. Mesto Prešov vyzvalo ľudí, aby okrem výnimočnej situácie nevychádzali zo svojich domov.

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) v nedeľu ráno vyhlásila v okresoch Sabinov, Prešov a Bardejov prvý situačný stupeň. Dôvodom boli taktiež nepriaznivé poveternostné podmienky.

Situácia sa upokojuje

Situácia sa od poobedňajších hodín pomaly zlepšuje, čomu dopomohlo najmä to, že prestalo snežiť a vietor taktiež postupne ustáva. Ďalšie sneženie na východe Slovenska nenechá na seba dlho čakať.

Snežiť by opäť malo počas noci z nedele na pondelok, no tentoraz už nepôjde o tak výdatné sneženie. napadnúť by malo do 5 cm s sneženie by v pondelok ráno malo ustať. 

Situáciu stále sledujeme aj prostredníctvom nášho ONLINE prenosu a viac info o aktuálnej situácii ohľadom sneženia minútu po minúte nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd