Kalamita v Číne. Zastavili sa vysokorýchlostné vlaky aj letiská

Veronika Sádovská

Na sever Číny udrela prvá veľká snehová búrka tohto roku. Spôsobila kalamitu, zastavené vlaky a zrušené lety.

Búrka ochromila aj hlavné mesto, Peking. Tohtoročná zimná nádielka prišla skoro, väčšinou sa tam vyskytuje až na prelome novembra a decembra.

Lokálne napadlo aj 50 cm čerstvého snehu. Sneženie sprevádzal aj vietor a vytvárali sa snehové jazyky a záveje.

Prerušiť museli aj dopravu rýchlovlakmi, odstavených bolo aj niekoľko úsekov diaľnice. A problémy mali aj lietadlá. Tie pre zlú viditeľnosť nemohli vzlietnuť, ale ani pristáť.

Začiatkom týždňa sa začala na čínsko-mongolských hraniciach formovať front. Ten vznikol na rozhraní tlakovej níže nad časťou Vnútorné Mongolsko a výše nad vnútrozemskou Áziou. Ako postupoval stret vlhkej a studenej vzduchovej hmoty, zrážky takisto začali naberať na obrátkach.

Na čele vlny, kde ešte postupoval teplý vzduch, boli zrážky v forme dažďov. Postupne sa ale ochladilo a neskôr začali byť zrážky zmiešané až čisto snehové. Miestami padal aj mrznúci dážď, ktorý spôsobil poľadovicu.

Na stanici Čang-ťia-kchou v provincii Che-pej, asi 150 km západne od Pekingu, spadlo okolo 25 mm zrážok pri veľmi nízkych teplotách, od -2 do -10 °C.

V nadmorskej výške od 2 200 m n. m. pri prechode studeného vzduchu zo Sibíri klesla teplota až na -30 °C a zrážky boli výlučne snehové.

Peking síce leží na rovnakej rovnobežke ako napríklad slnečná Malorka, má však pomerne studené zimy. Dôvodom je to, že Peking ovplyvňuje skôr kontinentálne podnebie (hoci je relatívne blízko oceánu).

Snehové zrážky dosiahli až do Južnej Kórey. V Severnej boli zrážky výlučne v podobe dažďa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd