Kaliforniu zasiahla „atmosférická rieka“. Do oblasti prináša výdatné zrážky, ktoré prepisujú rekordy

Kaliforniu zasiahla „atmosférická rieka“. Do oblasti prináša výdatné zrážky, ktoré prepisujú rekordy
Dominik Cenkner

Tzv. atmosférická rieka dorazila do Kalifornie a priniesla so sebou prívalové zrážky a záplavy. Policajti a záchranári mali vo štvrtok od skorého rána plné ruky práce, mnohí motoristi sa snažili prejsť zaplavenými ulicami, ale uviazli v dôsledku vysokej vody. Meteorológovia varujú, že „ananásový expres“ nemá v úmysle spomaliť.

Nad Kaliforniu sa dostala atmosférická rieka. Ide o pomenovanie pre meteorologický systém, ktorý nesie vlhký vzduch z Tichého oceánu.

Tento jav, známy aj ako „ananásový expres“, je spojený s výdatnými zrážkami. Podľa Národnej meteorologickej služby USA (NWS) vo štvrtok miestami spadlo takmer 75 litrov vody na meter štvorcový.

V juhozápadnej časti štátu bolo prekonaných až päť miestnych rekordov v úhrne zrážok za 1. február. Záchranári tak mali plné ruky práce.

Motoristi uviazli na cestách

Silné dažde viedli k nebezpečným záplavám. Veľká časť mesta Long Beach neďaleko Los Angeles bola pod vodou.

Voda tam prenikla na diaľnicu a priľahlé ulice. Niekoľko áut uviazlo vo veľkej vode, ktorá sa zhromaždila pod železničným viaduktom. Na záchranu sa ponáhľali hasiči z okresu Los Angeles.

„Na tomto mieste sa pri zrážkach voda zdržiava stále. Nečakal som však, že bude až taká hlboká. Zrazu mi uviazlo auto,“ povedal agentúre Reuters jeden zo zachránených vodičov.

V susednom Orange County sa záchranárom podarilo dostať zo zaplavenej kanalizácie muža. Záplavy, zosuvy bahna a pôdy si vynútili aj uzavretie viacerých ďalších ciest vrátane frekventovaného tunela spájajúceho diaľnicu Pacific Coast Highway s diaľnicou Santa Monica.

NWS v Los Angeles varovala, že toto nie je koniec vyčíňania počasia. Počas víkendu sa očakáva príchod druhej vlny lejakov do Kalifornie.

„Atmosférická rieka“ prinesie na severe štátu silný nárazový vietor, na juhu ešte silnejšie lejaky a v horách výdatné sneženie. Nebezpečné počasie by v oblasti malo prevládať dokonca až do utorka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd