Kaliforniu zasiahne blizzard. V oblasti očakávajú snehovú nádielku i silný vietor

Kaliforniu zasiahne blizzard. V oblasti očakávajú snehovú nádielku i silný vietor
Dominik Cenkner

Americkú Kaliforniu zasiahne mimoriadne nebezpečné zimné počasie. Blizzard počas víkendu prinesie desiatky centimetrov snehu, meteorológovia očakávajú aj silný vietor.

Blizzard zasype Kaliforniu najväčšou snehovou nádielkou v tomto roku. To predstavuje značné nebezpečenstvo pre cestujúcich, ale zároveň predstavuje obrovskú podporu pre zásoby vody a cestovný ruch v štáte.

„Môžeme povedať len toľko, že počas nasledujúcich hodín bude zradné cestovať po cestách alebo dokonca vychádzať z domu,“ varoval v stredu úrad Národnej meteorologickej služby v meste Reno v Nevade. „Podmienky sú veľmi dezorientujúce, takže nie je čas hazardovať so životom vás alebo vašej rodiny.“

Sneh začal padať na severozápade v stredu neskoro večer a vo štvrtok sa rozšíril do severného pobrežného pásma Kalifornie, pohoria Klamath a pohoria Sierra Nevada. Okrem sneženia blizzard so sebou prinesie aj silný vietor.

 

Očakáva sa, že od piatka do soboty dosiahne rýchlosť sneženia extrémne hodnoty 7 až 12 cm za hodinu. Diať sa tak bude najmä pozdĺž Sierra Nevady. Dlhotrvajúce extrémne sneženie znamená, že v priebehu dvoch až troch dní môže časti Sierry zasypať 180 až 300 centimetrov snehu.

Očakávané množstvo snehu v západných štátoch USA v nedeľu večer miestneho času (1 palec je 2,54 cm)
Očakávané množstvo snehu v západných štátoch USA v nedeľu večer miestneho času (1 palec je 2,54 cm), cnn.com

K sneženiu sa pridá aj silný vietor

Najextrémnejšie podmienky sa budú vyskytovať v najvyšších polohách, kde sa okrem metrov snehu očakáva na najvyšších vrcholoch Sierry aj vietor s rýchlosťou presahujúcou 160 km/h. Očakáva sa, že vietor bude fúkať tak silno, že môže byť ťažké presne zmerať sneh, pričom sa môžu vytvoriť obrovské snehové záveje.

Očakáva sa, že viditeľnosť by mohla klesnúť takmer na nulu. To znamená, že v najintenzívnejších hodinách nebude možné vidieť ďalej ako na niekoľko metrov - alebo vôbec.

Vzhľadom na tieto podmienky existuje „vysoká pravdepodobnosť podstatného a dlhotrvajúceho narušenia každodenného života vo vyšších polohách Sierry Nevady od piatka do soboty,“ varovalo Centrum pre predpovede počasia.

Uzavreli aj národný park

Yosemitský národný park, pre ktorý platí výstraha pred snehovou búrkou až do víkendu, je uzavretý od piatka minimálne do nedele popoludnia, uviedla Správa národných parkov. Návštevníkom sa odporúča, aby park opustili čo najskôr, pretože by v ňom mohlo napadnúť približne dva metre snehu.

 

Na rozdiel od iných blizzardov tejto zimy bude snežiť aj v nižších polohách vrátane mesta Reno v Nevade. V nižších polohách bude spolu so snehom fúkať aj vietor s rýchlosťou do 100 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd