AKTUÁLNE: Kanada bojuje s obrovskými požiarmi. Najväčší požiarov má rozlohu 19 000 hektárov

Zuzana Macháčová

Kanada bojuje s lesnými požiarmi, ktoré vypukli na západe krajiny po jarných horúčavách. V provincii Alberta horelo v sobotu na viac ako 100 miestach. Jeden z najväčších požiarov má rozlohu 19 000 hektárov.

Západnú Kanadu zasiahla jarná vlna horúčav. Teplomery v Edmontone, hlavnom meste provincie Alberta, ukazovali v poslednom aprílovom týždni viac ako +30 °C. Vlna horúčav prispela k stovke lesných požiarov.

Požiar na ploche 19 000 hektárov

V sobotu bolo v Alberte aktívnych viac ako 100 požiarov. Najzložitejšia situácia je v okolí mesta Edson, kde požiar pohltil až 19 000 hektárov.

Podľa provinčného hasičského zboru sa oheň zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. V oblasti platí úplný zákaz zakladania ohňa a automobilovej dopravy mimo vyznačených ciest. Tráva v oblasti je taká suchá, že aj rozžeravený podvozok auta môže spôsobiť požiar.

Teploty sú vyššie, než je pre máj obvyklé, uviedla pre CNN Christie Tuckerová z požiarneho informačného úradu v Alberte. „Tráva sa ešte nezazelenala, listy nevypučali a pôda je veľmi suchá. Okrem toho fúka silný vietor, ktorý zhoršuje situáciu,“ dodala.

Medzi postihnutými oblasťami bola aj indiánska komunita Fox Lake, kde požiar zachvátil 20 domov a policajnú stanicu. Doteraz bola nariadená evakuácia 13 000 ľudí vrátane všetkých obyvateľov mesta Drayton Valley.

Požiar a záplavy

Ako sprostredkovala Christie Tuckerová z organizácie Alberta Wildfire, v Alberte tento rok vypuklo už 348 požiarov, ktoré spálili 25 000 hektárov lesa.

Podľa jej slov je v tomto ročnom období oveľa väčšia aktivita požiarov ako predtým: „Bude teplejšie a veternejšie, takže sa očakávajú extrémne požiare.“

Vlna horúčav spôsobila nielen požiare, ale aj rýchle topenie snehu a záplavy. V Britskej Kolumbii sa rieky vyliali z brehov, vyplavili domy a prinútili úrady uzavrieť cesty v mnohých mestách. Vláda provincie vyzvala obyvateľov, aby sa pripravili na ďalšie záplavy počas víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd