Kanada v plameňoch. Toto bude najhoršia sezóna v histórii

Veronika Sádovská

Kanadu už niekoľko týždňov sužujú rozsiahle požiare. Takmer deväť miliónov hektárov pôdy už bolo zničených. Môže to byť najhoršia sezóna v histórii.

 Vláda sa obáva, že to bude najhoršie leto a najťažšia sezóna požiarov v histórii krajiny. Už niekoľko týždňov ich sužujú rozsiahle požiare, ktoré nie a nie ustať.

Viac ako 600 požiarov

Meteorológovia v Kanade vydávajú výstrahy pred horúčavami a vysokou vlhkosťou. V Toronte bola vo štvrtok reálna teplota okolo +40 °C. Pocitová teplota sa však mohla vyšplhať oveľa vyššie kvôli vysokej vlhkosti vzduchu.

V súčasnosti tam horí približne 638 lesných požiarov, z ktorých 339 sa považuje za nekontrolovaných. 

„Niekoľkodňová séria hodnôt vysokých teplôt pokračuje," uviedol vo štvrtok vo výstrahe Environment Canada a zároveň varoval pred lejakmi a búrkami. „Teplo a vysoká vlhkosť môžu zhoršiť kvalitu ovzdušia, jej ukazovateľ sa môže priblížiť vysokým hodnotám rizika," dodal.

Tisícky ľudí už evakuovali

V súčasnosti horí v Kanade 638 požiarov, z ktorých 339 sa považuje za nekontrolovaných. Napriek tomu sa po evakuácii viac ako 4 500 ľudí nemôže vrátiť do svojich domovov.

Od začiatku roka došlo k 3415 požiarom, pri ktorých zhorelo 8,8 milióna hektárov lesa. Hasiči z iných krajín a regiónov, vrátane Južnej Kórey, Nového Zélandu a Južnej Afriky pomáhajú hasiť tieto požiare.

Dôsledok zmeny klímy

V analýze zverejnenej pred týždňom, ktorú pripravil Kanadský klimatický inštitút pre vládu Britskej Kolumbie, na základe nebezpečnej vlny horúčav v roku 2021, odborníci odhadli, že len v tejto provincii môže do roku 2030 každoročne zomrieť v dôsledku vysokých teplôt 1370 ľudí.

Do nemocníc môže byť prijatých 6 000 pacientov a náklady na zdravotnú starostlivosť súvisiacu s teplotami dosiahnu 100 miliónov kanadských dolárov. Extrémny vlny horúčav sú dôsledkom klimatických zmien a pociťujú ich veľmi intenzívne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd