Katastrofa sa konala dnes len na východe. Ďalšia vlna zrážok a búrok príde zajtra

Katastrofa sa konala dnes len na východe. Ďalšia vlna zrážok a búrok príde zajtra
Peter Minárik

Dnešný deň priniesol na naše územie opäť intenzívne búrky. Tie našťastie neboli také plošné, ako počas včerajšieho dňa, no predsalen spôsobili v jednej obci na východe poriadne škody. Voda zaplavila obec a ľudia tak majú o víkendové práce postarané.

Počasie dnes na našom území ovplyvňuje frontálna vlna na ktorej sa aj dnes na našom území tvoria početné prehánky a búrky. Dnes máme už to najhoršie za sebou a to prišlo na juhovýchod krajiny, kde prívalová povodeň doslova zmietla jednu obec.

Spadlo viac ako 102 mm zrážok

V obci Jasov, severne od Moldavy nad Bodvou sa vyskytla silná stacionárna búrka, po ktorej prišla ešte ďalšia. Tieto dve búrky priniesli do obce extrémne úhrny, ktoré vyvolali prívalovú povodeň. Tá sa prehnala obcou.

Oficiálna zrážkomerná stanica SHMÚ sa v obci nenachádza, no priamo v obci je amatérska stanica a tá zaznamenala extrémny úhrn. Počas dvoch búrok spadlo v obci 102,1 mm zrážok, pričom takýto obrovský úhrn spadol v priebehu necelých dvoch hodín.

Ide o abnormálny zrážkový úhrn, ktorý nemala kanalizácia ani miestny potok šancu absorbovať. Obcou sa tak prehnala prívalová povodeň, ktorá spôsobila rozsiahle škody. Miestni popisujú, že úrodu úplne zničilo a z ciest zachraňovali topiace sa mačky.

Búrky dnes neprinášali veľké krúpy a hlavným nebezpečným sprievodným javom boli prívalové zrážky. Búrky už aktuálne ustúpili z nášho územia a dnes sa silné búrky už neočakávajú.

Popoludnie bude pokojnejšie

Po zvyšok dnešného dňa nás čaká prevažne polooblačné až oblačné počasie. Teplé počasie však môžu schladiť slabšie prehánky. Výnimočne sa môžu vyskytnúť aj búrky, no tie budú len veľmi slabé.

Dnešný deň by tak už mal byť pokojnejší, no pokojné počasie nevydrží dlho. Už počas rána sa nad naše územie nasunú zrážky a v priebehu zajtrajšieho dňa bude cez naše územie postupovať studený front. Čaká nás tak ďalšia vlna búrok a zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd