Katastrofa vo Švajčarsku. Silná búrka priniesla vietor až o sile 218 km/h. Mesto vyzerá ako po bombardovaní

Peter Minárik

V pondelok v neskorých dopoludňajších hodinách sa meteorologická situácia v Neuchâtelských horách prudko zhoršila. Obyvateľov mesta La Chaux-de-Fonds nečakane zastihla silná búrka, ktorá priniesla so sebou nárazy vetra až o sile 218 km/h.

Silné búrky už zasiahli Švajčiarsko a boli také intenzívne, že meteorológovia doteraz nevedia, čo sa presne udialo.

Podľa očitých svedkov búrka nielenže zničila stovky stromov, ale aj spôsobila pád stavebného žeriava v oblasti železničnej stanice. Pri páde sa žeriav zrútil na najmenej dve autá, pričom jedno z nich sa zapálilo.

Mestská hromadná doprava bola v dôsledku tohto incidentu na niekoľko hodín prerušená. Podľa oficiálneho vyhlásenia spoločnosti transN nebolo možné zabezpečiť premávku autobusov medzi La Chaux-de-Fonds a Le Locle. Rovnako sa prerušila aj vlaková prevádzka medzi mestami La Sagne a La Chaux-de-Fonds, ako aj medzi Le Locle a Les Brenets.

Ludovic Strubi, obyvateľ mesta La Sagne, pricestoval do La Chaux-de-Fonds tesne po skončení búrky. Opisoval obraz skázy, ktorý pred sebou videl: „Cestu blokovalo množstvo stromov. Jedným z nich bol obrovský strom s priemerom až jeden meter, ktorý búrka vytrhla z koreňov. Situácia bola naozaj alarmujúca. Celý severný kanton bol paralyzovaný. V La Chaux-de-Fonds sa zastavil život. Vlaky prestali premávať. Nikdy som nezažil nič podobné vo Neuchâteli.“

Aj keď búrka nepretrvávala dlho, jej následky sú hrozivé. Na mnohých miestach boli autá buď poškodené, alebo úplne zničené. Vietor odniesol strechy domov a mestský mobiliár, vrátane terasových stolíkov a stoličiek.

Podľa polície sú škody „značné“ a na linku prichádzajú neustále nové a nové hovory o ďalších škodách. Na sociálnych sieťach sa objavujú obrázky zrúteného stavebného žeriava priamo pri železničnej stanici.

V meste zaznamenala meteorologická stanica poryvy vetra o sile až 218 km/h. Nie je však jasné, či išlo o tornádo alebo downburst.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd