Katastrofálna POVODEŇ na Gemeri. Spadlo viac ako 70 mm. Obec je pod vodou a bahnom

Peter Minárik

Extrémne silná búrka sa prehnala oblasťou Tornale a zasiahla hneď niekoľko obcí v oblasti Gemera. V oblasti v priebehu krátkej doby spadli desiatky milimetrov zrážok. Z okolitých kopcov sa do dedín valila voda a obce na Gemeri zaplavila voda a bahno. Na mieste zasahujú hasiči.

Búrková aktivita dnes na našom území dosahovala opäť výraznú aktivitu. Najintenzívnejšie búrky sa vyskytovali na juhu Banskobystrického a Košického kraja, kde predstavovali nebezpečenstvo predovšetkým prívalové dažde, ktoré počas krátkej doby priniesli desiatky milimetrov zrážok.

Dnes najvýraznejšie problémy zaznamenali mestá Banská Bystrica, Tornaľa a Fiľakovo. V Banskej Bystrici nezasiahli prívalové zrážky celé mesto, ale len okrajové časti, predovšetkým na západe. V oblasti pri nemocnici a štadióne napršalo 40 až 49 mm. Intenzívna búrka sa vyskytovala v oblasti Suchého vrchu.

 

Zrážkomerná stanica v Biskupiciach pri Fiľakove zaznamenala úhrn 51,5 mm, čo sú opäť výrazné zrážky, ktoré spôsobili lokálne zatopenia. Najvážnejšia situácia však nastala na Gemeri.

Na Gemeri spadlo vyše 70 mm

Dnes najintenzívnejšia búrka zasiahla oblasť severne od Tornale. V severnej časti Tornale spadlo okolo 51 mm zrážok, no v susedných dedinkách oveľa viac.

V obci Gemer spadlo podľa dát z amatérskych zrážkomerov 72 až 75 mm zrážok. Intenzita zrážok pritom lokálne dosiahla viac ako 140 mm za hodinu.

 

Toto obrovské množstvo zrážok sa okamžite podpísalo na situácii. Obcou Gemer sa prehnala prívalová povodeň. Zaplavilo niekoľko ulíc a dvorov. Malý potôčik, v ktorom niekedy nebýva ani voda, sa premenil na dravú rieku.

Po silnej búrke zostali zaplavené a poškodené cesty. V oblasti zasahujú hasiči, ktorí odčerpávajú zaplavené domy a záhrady.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd