Katastrofálne záplavy na Dunaji. Povodeň prináša storočnú vodu

Peter Minárik

Na prítokoch Dunaja je storočná povodeň. Intenzívne zrážky z uplynulých dní nasýtili povodie Dunaja a aktuálny výdatný lejak celú situáciu ešte zhoršil. Situácia sa pritom ďalej zhoršuje.

Zatiaľ čo my už uplynulé dva týždne pozorujeme každodennú búrkovú činnosť, tak nepriaznivé počasie sužuje aj ďalšie časti strednej Európy. Búrky a lejak v uplynulých dňoch poriadne nasýtili povodie Dunaja a začalo dochádzať k prvým problémom.

Na francúzsko-nemeckom pohraničí sme zaznamenali prvé povodňového ohrozenie. Sársko sužovali povodne, ktoré sa rozšírili ďalej. Intenzívne búrky sprevádzané výdatným lejakom nasýtili horné úseky povodia Dunaja.

Povodie bolo nasýtené a to predznamenalo potencionálnu katastrofu. V prípade silných lejakov hrozili povodne, no stalo sa ešte horšie. V piatok sa prehĺbila tlaková níž, ktorá prináša neutíchajúci a výdatný lejak, ktorý už povodie Dunaja nedokáže absorbovať a tak viaceré časti Nemecka sužujú rozsiahle povodne.

 

100-ročná povodeň na Dunaji

Hladiny Dunaja a jeho prítokov v dôsledku nepretržitého dažďa prudko stúpajú a hladiny riek na prítokoch dosahujú úroveň storočnej vody.

Najhoršie sú na tom prítoky Dunaja Umlach v Ummendorfe, Rottum v Laupheime (oba okres Biberach), Wurzacher Ach v Leutkirch-Reichenhofen (okres Ravensburg) a Weihung v Unterkirchbergu (okres Alb-Donau).

Ako však vidieť na mape tak situácia je zlá na celom prítoku Dunaja, no najmä na jeho hornom úseku.

povodne sužujú viaceré časti Nemecka
povodne sužujú viaceré časti Nemecka, zdroj: LHP

Rozsiahle problémy v Nemecku

Tento víkend sú obzvlášť postihnuté Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Nepretržitý dážď už viedol k pretrhnutiu priehrad a hrádzí v okrese Augsburg.

Pre extrémne zrážky a hrozbu záplav na Dunaji je okres Neuburg-Schrobenhausen ôsmou obcou v Bavorsku, ktorá vyhlásila katastrofu. Dôvodom je vzdutie Dunaja a jeho prítokov.

Dunaj zaplavuje mnohé oblasti
Dunaj zaplavuje mnohé oblasti, Nikolas Schäfers

Niektoré mestá sú zaplavené a ľudí musia zachraňovať záchranárske vrtuľníky. V súčasnosti je v pohybe celkovo osem vrtuľníkov, z toho dva majú záchranný navijak.

Vplyvom povodní museli uzavrieť v oboch smeroch na približne 10 kilometrov medzi križovatkami Parsberg a Beratzhausen diaľnicu A3. V podvečerných hodinách obmedzili aj dopravu na diaľnici A8 pri Sulzemoose v úseku asi štyroch kilometrov.

zaplavené diaľnice v Nemecku
zaplavené diaľnice v Nemecku, Blaulichtreport Südschwaben/Allgäu

Kvôli prudkým búrkam a lejakom v južnom Nemecku došlo v sobotu k prerušeniam a k zrušeniu vlakov. Zasiahnuté boli najmä dve trasy ICE a to medzi Mníchovom, Bregenzom a Zürichom.

 

Zasiahnutá bola aj trasa medzi Ulmom a Augsburgom, tamojšie diaľkové vlaky na spoji medzi Stuttgartom a Mníchovom boli presmerované cez Ansbach.

V Bavorsku spadlo za uplynulé dva dni 100 až 160 mm zrážok, pričom ďalšie desiatky milimetrov sa očakávajú.

V nedeľu bude stále pršať

Ďalší lejak sa očakáva počas dnešného dňa. Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by malo na juhu Nemecka spadnúť ďalších až 80 mm zrážok.

Povodňová vlna sa bude aj naďalej šíriť a z nemeckej časti Dunaja sa dostane do rakúskej časti Dunaja a postupne stúpne Dunaj aj na Slovensku. Čo čakať u nás si prečítajte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd