Katastrofálny deň v Jasnej. Zranilo sa vyše 40 lyžiarov

Katastrofálny deň v Jasnej. Zranilo sa vyše 40 lyžiarov
Veronika Salayová

Včerajšok bol pre záchranárov mimoriadne náročný. V Jasnej sa zranilo v jeden deň vyše 40 lyžiarov. Príčinu treba hľadať najmä v zlých snehových podmienkach. 

Počas stredy zasahovali záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) vo všetkých horských oblastiach pri 60 lyžiarskych úrazoch. Jednalo sa prevažne o vážnejšie zranenia, ktoré vznikali pri zrážkach lyžiarov a snowboardistov, informujú záchranári. 

Po pádoch na zjazdovkách pribúdali aj zranenia končatín. Horskí záchranári z Nízkych Tatier ošetrili počas jedného dňa skutočne mimoriadny počet lyžiarskych úrazov.

Na severnej strane Chopka si lyžiari na svahoch privodili až 30 úrazov, ktoré bolo potrebné ošetriť a zranených následne zo zjazdovky transportovať.

Na južnej strane Chopka to bolo spolu 14 úrazov, čiže spolu až 44 úrazov. 

Jeden úraz si vzhľadom na závažnosť zdravotného stavu pacienta vyžadoval súčinnosť s posádkou VZZS a letecký transport do nemocničného zariadenia, informuje HZS.

Na Donovaloch počas včerajšieho dňa záchranári HZS zasahovali pri 5 prípadoch, 4 lyžiarske úrazy ošetrili horskí záchranári na Kubínskej holi a po 3 prípady boli v lyžiarskych strediskách Roháče – Spálená a Tatranská Lomnica.

Záchranári HZS zasahovali aj na Martinských holiach.

V čom spočíva príčina úrazov?

Príčinu veľkého počtu lyžiarskych úrazov treba hľadať jednak v množstve návštevníkov lyžiarskych stredísk, no aj v náročnejších, zľadovatených podmienkach na svahoch, ktoré sviatkujúcich lyžiarov zaskočili, informuje HZS. 

Natopená vrstva snehu z vianočného oteplenia minulú chladnú noc prituhla a počas slnečného dňa spôsobovala problémy najmä technicky menej zdatným lyžiarom.

„Vzhľadom na to, že lyžiarov na svahoch v prázdninovom období ešte bude pribúdať, apelujeme na návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby boli vo zvýšenej miere ohľaduplní, nepreceňovali svoje schopnosti, svoju jazdu prispôsobovali aktuálnym podmienkam na zjazdovkách a plne rešpektovali pravidlá správania sa na lyžiarskej trati – Biely kódex,“ uvádzajú záchranári HZS.      

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd