Kde je teraz najchladnejšie na Zemi? Vo Vostoku namerali rekordných -80 °C

Kde je teraz najchladnejšie na Zemi? Vo Vostoku namerali rekordných -80 °C
Veronika Salayová

Ak vás zaujíma, kde je aktuálne najchladnejšie na Zemi, tak poznáme odpoveď. Je to na ruskej stanici Vostok, kde včera klesla teplota až na -80 °C. 

Na južnej pologuli prevláda jeseň, no aj napriek tomu teploty na najchladnejšom kontinente sveta klesajú k rekordne nízkym zimným hodnotám, čo je akýmsi paradoxom.

Na ruskej stanici Vostok na Antarktíde v pondelok namerali teplotu -80,0 °C. Je to najnižšia aprílová teplota v Antarktíde a aj vo svete od roku 1998.

 


Táto teplota je len štvrtá nameraná hodnota pod -80 °C počas mesiaca apríl v histórii meraní. Najchladnejšie apríly na Antarktíde boli: 25. apríl 1964, kedy klesla teplota na -81,8 °C, -80,7 °C bolo 24. apríla v roku 1981 a -80,7 °C zaznamenali 19. apríla v roku 1998.

Takáto teplota meteorológov prekvapila

Zvyčajne sú na Antarktíde takéto rekordne nízke teploty dosiahnuté až koncom júla alebo začiatkom augusta. Dovtedy zostáva ešte dva a pol mesiaca, takže včerajšie nízke teploty meteorológov prekvapili.

Najnižšia teplota, aká bola kedy nameraná vo Vostoku, bola zaznamenaná 21. júla 1983, kedy teplota klesla na -89,2  °C. Toto je zároveň najnižšia teplota na Zemi vôbec. 

 

Stanica Vostok sa nachádza blízko južného pólu, od ktorého je vzdialená približne 1 300 kilometrov. Jej nadmorská výška je 3 488 m.

Na tejto ruskej stanici sú pomerne pravidelne namerané najnižšie teploty na našej planéte a je označované za najchladnejšie miesto našej planéty. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd