Kde sa okúpať a nedostať pliagu? Najšpinavšie kúpaliská z celej Európy majú tieto dve susedné krajiny

Kde sa okúpať a nedostať pliagu? Najšpinavšie kúpaliská z celej Európy majú tieto dve susedné krajiny
Veronika Salayová

V Európe sa kontrolovala kvalita vody na kúpaliskách. Väčšina krajín dopadla dobre vrátane Slovenka, kde bola čistota vody uspokojivá. Naši dvaja susedia však skončili na chvoste tohto rebríčka. Tu si teda radšej dajte pozor, ak nechcete dostať nejaké pliagu. 

V 27 členských štátoch Európskej únie, ako aj v Albánsku a Švajčiarsku, sa ešte minulý rok kontrolovala kvalita vody na vybraných kúpaliskách a vodných plochách. 

Z vyše 22 000 európskych kúpalísk bola kvalita približne 85 % hodnotená ako veľmi dobrá a 96 % z nich spĺňalo minimálne normy čistoty. Len 1,5 % kúpalísk boli hodnotené ako nevhodné na kúpanie.

Špinavejšie v rámci EÚ skončili vodné plochy v Poľsku a hneď za Poľskom nasledujú kúpaliská v Maďarsku! Slovenské kúpaliská sú taktiež pod priemerom. Naopak, najčistejšie kúpaliská majú naši susedia v Rakúsku a Česku. 

Najčistejšia voda v Rakúsku, Chorvátsku a Grécku

Rakúsko, Chorvátsko a Grécko sa môžu pochváliť najvyššou čistotou svojich kúpalísk, a to až v 95 % prípadoch.

 


 Povinnosť monitorovať vody na kúpanie ukladá členským štátom smernica EÚ. Do úvahy sa berie nielen celková kvalita vody, ale aj prítomnosť baktérií, ktoré môžu medzi návštevníkmi pláže spôsobiť ochorenia.

databáza kvality vody na kúpanie
databáza kvality vody na kúpanie, zdroj: WISE

Zákaz kúpania

Vody určené na kúpanie, ktoré boli klasifikované ako nevyhovujúce počas najmenej 5 rokov po sebe nasledujúcich rokov, musia mať podľa BWD buď trvalý zákaz kúpania, alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa. 

V období od roku 2018 do roku 2022 bolo v EÚ klasifikovaných ako nevyhovujúcich 50 vôd určených na kúpanie, a to 29 v Taliansku, 13 vo Francúzsku, 3 v Španielsku, 2  v Dánsku a po 1 kúpalisku v Estónsku, Fínsku a Holandsku.

 


 Z toho počtu sa iba dvom podarilo zlepšiť kvalitu vody na aspoň dostatočnú úroveň v roku 2023 a 7 vodných plôch určených na kúpanie bolo vylúčených z monitorovacieho programu, pričom 41 bolo v roku 2023 opäť klasifikovaných ako nevyhovujúce. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd