Kde v Európe dýchame najčistejší vzduch? Ako je na tom Slovensko?

Kde v Európe dýchame najčistejší vzduch? Ako je na tom Slovensko?
Veronika Salayová

V rámci Európy odborníci evidujú iba tri krajiny, kde je dlhodobo vyhovujúca kvalita ovzdušia. Slovensko medzi tieto krajiny nepatrí. Kam ísť, ak sa chceme zhlboka nadýchnuť?

Iba 7 krajín na svete dosiahlo v roku 2023 bezpečnú úroveň znečistenia ovzdušia, odhaľuje nová správa švajčiarskej spoločnosti IQAir, ktorá sa zaoberá technológiou kvality ovzdušia.

Svetová správa o kvalite ovzdušia, vydaná pred pár dňami, čerpá z údajov z viac ako 30 000 monitorovacích staníc v 134 krajinách, územiach a regiónoch.

Podľa usmernení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa zistilo, že 124 z nich porušuje bezpečné úrovne znečisťujúcej látky PM 2,5. Tieto mikroskopické častice s priemerom menším ako 2,5 mikrónu sa môžu vdýchnuť hlboko do pľúc, a dokonca sa vedia dostať aj do krvného obehu.

 

Kam ísť za čistým vzduchom?

Len 7 krajín vo svete splnili bezpečnú hranicu na úrovni do 5 µg/m3 alebo menej. Ide o krajiny ako Austrália, Estónsko, Fínsko, Grenada, Island, Maurícius a Nový Zéland. Do bezpečných úrovní sa dostali aj Portoriko, Bermudy a Francúzska Polynézia.

V Európe je najčistejší vzduch na Islande so 4 µg/m3, nasledovalo Estónsko s 4,7 µg/m3 a Fínsko s 4,9 µg/m3. V Islande však aktuálne prebieha erupcia, čiže tieto hodnoty aktuálne ohľadom kvality ovzdušia nie sú splnené. 

Medzi ďalšie menej znečistené európske krajiny patria Švédsko, Írsko, Nórsko, Portugalsko, Lichtenštajnsko, Dánsko, Spojené kráľovstvo, Andorra, Lotyšsko, Holandsko, Luxembursko, Švajčiarsko, Nemecko, Belgicko, Francúzsko, Rakúsko, Španielsko a Rusko.

 

Aký vzduch dýchame na Slovensku?

Nasledujúca mapa ukazuje, aká prevláda kvalita ovzdušia v jednotlivým štátoch. V žltej kategórii – označujúcej úrovne znečistenia až trikrát nad bezpečnou normou – sa medzi európske krajiny zaradili Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Malta, Litva, Bulharsko, Chorvátsko, Poľsko, Cyprus, Slovinsko a Taliansko.

koncentrácie PM2,5 po celom svete v roku 2023
koncentrácie PM2,5 po celom svete v roku 2023, Zdroj: IQair

V oranžovej kategórii, t. j. až 5-krát nad bezpečnou úrovňou, skončili krajiny ako Moldavsko, Rumunsko, Albánsko, Grécko, Turecko, Srbsko a Čierna Hora. Najznečistenejšie krajinami v rámci Európy sú Bosna a Hercegovina a Severné Macedónsko – obe krajiny spadajú do červenej kategórie. 

Čo sa týka celého sveta, tak krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia boli sústredené v južnej a strednej Ázii, kde sa nachádza aj 10 najznečistenejších miest na svete.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd