Kde v Európe hrozia najsilnejšie zemetrasenia? Pozrite si mapu rizikových miest

Veronika Salayová

Nedávne zemetrasenia v Turecku nám ukázali, aké ničivé následky môžu zemské otrasy spôsobiť. Silné zemetrasenia sa týkajú aj Európy a hrozia vo viacerých krajinách. Pozrite sa, ktoré európske štáty a mestá sú najzraniteľnejšie. 

Ničivé zemetrasenia v Sýrii a Turecku nám pred pár dňami ukázali, že zemetrasenia môžu spôsobiť hrozivú devastáciu a vyžiadať si veľmi vysoký počet obetí. Fotografie a videá z postihnutých oblastí nám pripomenuli ich ničivú silu a krutú realitu, ktorá sa týka aj nás.  

Štatistiky ukazujú, že v niektorých častiach Európy sa zemetrasenia s vysokým potenciálom škôd vyskytujú znova a znova. Nie sú to len zraniteľné oblasti ako juhovýchodná Európa, ale aj Taliansko, Španielsko a Portugalsko či časti strednej Európy.

Zrážka kontinentálnych platní

Väčšina zemetrasení v Európe je spôsobená napätím v zemskej kôre, ktoré je spôsobené pohybom jednotlivých tektonických platní. V južnej Európe tlačí Africká platňa na Eurázijskú platňu, čo je proces, v dôsledku ktorého vzniklo početné množstvo horských pásiem, najmä v juhovýchodnej Európe.

Približne o 50 až 60 miliónov rokov dôjde napríklad aj k zániku Stredozemného mora. 

Pozdĺž mnohých zlomových zón a zlomov v oblasti týchto hraníc platní sa môže narastajúci tlak hromadiť, niekedy aj desaťročia, a následne sa v jeden moment toto napätie náhle uvoľní, čím sa uvoľní aj obrovské množstvo energie. Čím väčšie sú nahromadené množstvá energie, tým sú zemetrasenia na týchto miestach silnejšie.

Ohrozené sú aj husto zastavané mestá

Avšak nielen samotné potenciálne nebezpečenstvo zemetrasenia, ale aj geologický charakter podložia a regionálna infraštruktúra majú významný vplyv na to, aké vážne následky zemetrasenia budú mať vzhľadom na obyvateľstvo a ekonomiku postihnutých regiónov.

Európske zariadenia pre nebezpečenstvo zemetrasení (EFEHR) pripravilo analýzu nebezpečenstva a rizika zemetrasení v euro-stredomorskom regióne a vyhotovila mapu rizika zemetrasení.

Táto mapa poskytuje informácie o tom, v ktorých lokalitách možno očakávať obzvlášť ničivé následky zemetrasení. Dobrou správou je, že v bezprostrednej blízkosti Slovenska ničivé zemetrasenia nehrozia. Najbližšou lokalitou k Slovensku ohľadom rizika zemetrasenia je Viedeň a Budapešť.

Rizikové oblasti možných zemetrasení. Zdroj: EFEHR
Rizikové oblasti možných zemetrasení. Zdroj: EFEHR
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd