Kedy a kde dopadne čínska vesmírna stanica ?

Peter Minárik

Tohtoročná Veľká noc bude pomerne zaujímavá. K Zemi totiž mieri čínska vesmírna stanica a malo by sa tak udiať počas Veľkej noci. Známe sú už presnejšie termíny a očakávané miesta dopadu.

Čínske úrady pomerne dlho mlčali o tom, že nad svojou vesmírnou stanicou Tiangong-1 stratili kontrolu. Priznali to až v septembri v roku 2016 a odvtedy sa odborníci snažia jej pohyb monitorovať. Existencia stanice sa blíži ku svojmu koncu. V najbližších dňoch dopadne na našu Zem.

Dopadne počas Veľkej noci

Podľa Európskej vesmírnej agentúry dopadne čínska stanica na našu Zem medzi sobotu a pondelkom. Americká NASA však dátum spresnila, že by sa tak mohlo udiať v nedeľu 1. apríla a to pravdepodobne v prvej polovici dňa stredoeurópskeho času. Agentúra však upozorňuje na veľkú neistotu. 

Priebeh letu a dopadu

Dopadnúť môže aj do Európy

Čas dopadu sa síce v uplynulých hodinách spresnil, no miesto dopadu je stále veľkou neznámou. Udiať by sa to však malo v oblasti medzi 43° severnej a 43° južnej zemepisnej šírky, pričom o niečo vyššia pravdepodobnosť je, že spadne v oblasti severnej pologule. 

Očakávané miesto dopadu je znázornené zelenou farbou

Z európskych oblastí môže stanica dopadnúť nad oblasť Pyrenejského polostrova, Talianska, či Balkánu.

Pravdepodobnosť zasiahnutia človeka je nízka

Ak si dnes podáte akúkoľvek lotériu, tak pravdepodobnosť, že vyhráte jackpot zo všetkých stávkujúcich je oveľa vyššia ako to, že zvyšky vesmírnej stanice zasiahnu akéhokoľvek človeka, respektíve živú bytosť.

Zatiaľ bola zaznamenaná na celom svete len jedna osoba na ktorú spadli trosky vesmírneho odpadu a to v roku 1996, kedy malý kúsok odpadu z raketovej palivovej nádrže dopadol na rameno ženy v Oklahome počas prechádzky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd