Kedy nájdeme vo vesmíre mimozemšťanov? Sme k tomu bližšie, než by sme si mysleli

Dominik Cenkner

Existenciu inej civilizácie by mohlo ľudstvo odhaliť už v roku 2026. Pomôcť s hľadaním by mal vesmírny teleskop nazvaný James Webb, ktorý má nahradiť dosluhujúci Hubblov teleskop.

Termín štartu nového teleskopu do vesmíru minulý rok odložila pandémia koronavírusu. Tento rok by sa už ale stroj pomenovaný po niekdajšom šéfovi NASA mal na svoju misiu vydať.

V nadväznosti na to Univerzita v Ohiu spravila výskum. Ten ukázal, že nový teleskop by mohol rýchlo odhaliť známky života vo vesmíre.

„Je realistické, že nájdeme známky života na inej planéte v nadchádzajúcich piatich až desiatich rokoch,“ uviedla pre médiá študentka ohijskej univerzity, Caprice Phillips. Práve ona štúdiu viedla.

Ďalekohľad by mal odštartovať v októbri a podľa Phillipsovej by mohol rýchlo objaviť amoniak okolo plynných trpasličích planét. Schopný by toho mal byť hneď po niekoľkých obehnutiach.

Nepôjde o mimozemšťanov ako z filmov či seriálov

Ľudstvo sa už dlhé roky pýta otázku, či sme vo vesmíre sami. V tomto smere existujú rôzne názory.

Niektorí sa zhodujú v tom, že mimozemšťania existujú. Samozrejme však nemajú takú podobu, akú poznáme z rôznych filmov a seriálov.

Dôležité pri tejto otázke je definovať si, čo je vlastne život, resp. mimozemský život. Podľa Phillipsovej máme vôbec po prvýkrát vedecké znalosti a technologické schopnosti na to, aby sme na tieto otázky začali hľadať odpovede.

Ďalekohľad Jamesa Webba okrem toho bude využitý na skúmanie vývoja prvých galaxií a hviezd po tzv. veľkom tresku, ktorý je podľa vedeckej teórie počiatkom vzniku vesmíru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd