Kedy sa opäť oteplí? Počasie má pre nás priaznivé správy

Kedy sa opäť oteplí? Počasie má pre nás priaznivé správy
Peter Minárik

Zažívame teplotne podpriemerné počasie a také nás čaká ešte niekoľko nasledujúcich dní. Počasie však už teraz chystá príjemnú zmenu, ktorá by sa mala veľmi postupne dostaviť už v nasledujúcim týždni. Konečne sa totiž vráti počasie na úroveň, ktorá je typická pre záver apríla.

Aprílové počasie je známe svojimi vrtochmi. Takto pred týždňom sme si užívali mimoriadne teplý víkend, počas ktorého sa teploty dostávali až k tropickej hranici +30 °C, no v uplynulom týždni vystriedalo teplé prúdenie, studené od severu, ktoré do našej oblasti prinieslo podpriemerné teploty a dokonca návrat snehu aj mrazov.

Obzvlášť v uplynulých dňoch je počasie mimoriadne premenlivé, teda typicky premenlivé pre apríl. Búrky a prehánky sa striedajú so slnečnými lúčmi a na severe sa vyskytuje aj sneženie. Premenlivé počasie nás čaká aj naďalej, no už len zopár dní.

 

Ďalší chladný týždeň

Aj nadchádzajúci týždeň bude na našom území veľmi chladný. Z hľadiska teplotného priemeru budú teploty pod hranicou typickou pre toto ročné obdobie a to v dôsledku zatekania veľmi chladného vzduchu od severu. Teplotne podpriemerné počasie nečaká len naše územie, ale prakticky celú Európu.

nadchádzajúci týždeň by mal byť teplotne podpriemerný
nadchádzajúci týždeň by mal byť teplotne podpriemerný, zdroj: ECMWF

Nadchádzajúci týždeň nebude len chladný, ale aj sychravý. Priamo nad Európou budú počasie ovplyvňovať jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú oblačné a upršané dni a to predovšetkým v strede týždňa, kedy sa na našom území očakáva výdatnejší dážď.

Nasledujúce dni nás teda čaká prevažne oblačné až zamračené počasie s prehánkami. Od stredy aj s výraznejším dažďom. Denné teploty sa budú pohybovať zväčša od +5 do +14 °C a nočné teploty budú od +6 do -2 °C.

 

 

 

Práve oblačnosť a veľa zrážok, ktoré nás čakajú sú pomerne pozitívne veci. Do našej oblasti totiž prúdi veľmi chladná vzduchová hmota a keby sa nad vnútrozemím Európy usadila tlaková výš, tak to by síce prinieslo slnečné počasie, no počas noci by sa vzduch výrazne vychladzoval a zažívali by sme veľmi mrazivé počasie, ktoré by poškodilo mnohé stromy a obilniny. Nízkotlakovému počasiu tak vďačíme za to, že mrazy nie sú plošné a ani výrazné.

Počasie avizuje príjemnú zmenu

Vyhliadka počasia však má pre nás aj pozitívne správy. Vo výhľade je postupné otepľovanie, ktoré by malo teploty postupne dostať až k hodnotám okolo +20 °C a dokonca by mohli teploty atakovať aj hranicu +25 °C.

Predpovede totiž očakávajú, že v závere mesiaca sa charakter počasia zmení a nízkotlakové systémy by sa mali udržiavať nad západnou časťou Európy, v dôsledku čoho by sa do našej oblasti dostával od juhu teplejší vzduch.

Aj predikcia ansámblu numerického modelu ECMWF naznačuje, že v priebehu nadchádzajúceho víkendu by sa mohlo na našom území celkom značne otepľovať.

vývoj teploty pre Bratislavu avizuje postupné oteplovanie
vývoj teploty pre Bratislavu avizuje postupné oteplovanie, zdroj: ECMWF

V číselnom vyjadrení to znamená, že zatiaľ čo dnes sa teplota v Bratislave bude pohybovať len okolo +10 °C, tak už budúcu nedeľu to môže byť okolo +20 °C a v poslednom aprílovom týždni by sa teplota mohla dostať až k +24 °C.

Toto oteplenie však nečaká len krajný juhozápad, ale celé Slovensko. Teploty by sa tak mali dostať z dlhodobého podpriemeru na úroveň dlhodobého normálu.

Nadchádzajúce dni tak ešte na naše územie prinesú veľmi chladné a sychravé počasie, no už nasledujúci víkend prinesie zmenu počasia a teploty začnú prudko stúpať nahor. Potešia však len teploty. V posledných aprílových dňoch totiž hrozí, že sa do našej oblasti vráti premenlivé počasie, ktoré by mohlo priniesť množstvo búrok Vyhliadku počasia si pozrite TU >>>

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd