Donedávna sa kávové zrná a banány dovážali z tropických krajín, dnes sa ich pestovanie rozširuje už aj v Európe.
V dôsledku vysokých teplôt a sucha sa pestovanie viniča na juhu Európy stáva čoraz nerentabilnejším, čo prospieva najmä vinohradníkom v našich zemepisných šírkach.
Podobnú krízu zažívajú aj o mnoho kilometrov južnejšie – vážnej kríze v dôsledku klimatických zmien čelí úroda banánov, kávy a iných exotických plodín.
Z tohto dôvodu sa pestovanie kávy postupne presúva do krajín, kde to donedávna nebolo možné.
Rodinný podnik Morettino už štyri roky úspešne rozširuje pestovanie kávy na Sicílii. Tento rok zozbierali 100 kilogramov kávy.
„Botanická záhrada v Palerme nám poskytla semená svojich historických rastlín. Dlhé roky sme ich sadili a spolu so sicílskymi vedcami pozorovali, ako znášajú našu klímu. Po tridsiatich rokoch sa nám podarilo vytvoriť odrodu kávy, ktorá sa udomácnila,“ hovorí Andrea Morettino, producent kávy Morettino.
Toto nie je ojedinelý prípad. Na talianskom ostrove bola založená aj prvá banánová plantáž.
„V 70. rokoch 20. storočia sa uskutočnil prvý pokus o zavedenie exotického ovocia s kiwi. Dnes je Taliansko jedným z najväčších svetových vývozcov kiwi. V južných regiónoch sa darí pestovaniu avokáda a manga,“ poznamenáva Lorenzo Bazzana z talianskeho združenia farmárov „Coldiretti“.
Citrusové ovocie sa v Taliansku stáva čoraz nerentabilnejším. Kvôli horúčavám a nedostatku vody sa vinič sťahuje aj na sever, vrátane Slovenska.