Klimatickí aktivisti zafarbili vodu v ikonickej talianskej fontáne na čierno

Klimatickí aktivisti zafarbili vodu v ikonickej talianskej fontáne na čierno
Dominik Cenkner

Skupina klimatických aktivistov v Taliansku naliala do vody slávnej rímskej Fontány štyroch riek (Fontana dei Quattro Fiumi) tekutinu, ktorú opísali ako „čierne uhlie“, aby „bili na poplach pred čiernou budúcnosťou, ktorá čaká ľudstvo“

„Naša budúcnosť je čierna ako táto voda,“ uviedla skupina s názvom Ultima Generazione, teda Posledná generácia, na svojej webovej stránke. „Bez vody nie je život a so stúpajúcimi teplotami sme vystavení suchu na jednej strane a záplavám na strane druhej,“ dodali.

„Čakajú nás ťažké roky, ale ak okamžite nedosiahneme nulové emisie, budú strašné,“ píše sa ďalej vo vyhlásení. Na fotografiách bolo vidieť aktivistov v oranžových vestách, ako stoja po pás vo fontáne.

Rozvinuli oranžové transparenty s nápisom v taliančine: „Naša budúcnosť je čierna ako táto voda.“ Davy prizerajúcich sa ľudí ich fotografovali.

Zrejme rovnaká skupina protestovala aj pred pár týždňami

Predpokladá sa, že ide o tú istú skupinu klimatických aktivistov, ktorá viedla protesty na iných talianskych historických miestach vrátane fontány Barcaccia na úpätí Španielskych schodov v centre Ríma, kde 1. apríla rovnako vyliali do fontány čiernu tekutinu.

Pri podobných protestoch sa aktivisti prilepili na talianske umelecké diela na miestach, ako sú Vatikánske múzeá a galérie Uffizi vo Florencii.

„Je absurdné, že toto gesto by vás malo šokovať, keď zažívame núdzový stav sucha, ktorý dostáva do krízy poľnohospodárstvo či výrobu energie,“ uviedla vtedy skupina o svojom proteste.

Členov skupiny zatkla polícia. Aktuálne čelia obvineniu z poškodzovania verejnej pamiatky.

Taliansky minister kultúry, Gennaro Sangiuliano na margo protestov vydal jednoznačné vyhlásenie. „Škody budú musieť zaplatiť z vlastného vrecka.“

Bránia životné prostredie tým, že ho poškodzujú

„Ako som už mnohokrát vysvetľoval, ide o činy proti životnému prostrediu, o ktorom tvrdia, že ho chcú brániť. Pojem životné prostredie zahŕňa aj to, čo krásne počas stáročí histórie vytvoril ľudský génius,“ dodal Sangiuliano.

„Odborníci hovoria o antropizácii životného prostredia. Teraz sa opäť bude musieť použiť veľa vody na vyčistenie a vzniknú náklady na obnovenie stavu pamiatky - a (platiť za to) budú talianski občania.“

Sangiuliano opísal skupinu ako „eko-vandalov“. „Dúfam, že parlament čo najskôr schváli nové nariadenia proti nim,“ dodal minister kultúry na záver.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd