Rozpúta sa CHAOS? Golfský prúd mieri ku kolapsu. Môže sa to stať už v roku 2025, varujú vedci

Rozpúta sa CHAOS? Golfský prúd mieri ku kolapsu. Môže sa to stať už v roku 2025, varujú vedci
Veronika Salayová

Golfský prúd sa už v roku 2025 môže zrútiť, varuje nová štúdia. Ak sa tak stane, rozpúta sa klimatický chaos. V Európe by nastala doba ľadová. S touto hypotézou sa však nie všetci vedci stotožňujú.  

Atlantický poludníkový prevratný obeh (AMOC), ktorý zahŕňa Golfský prúd, riadi klímu pohybom teplých tropických vôd na sever a studených vôd na juh.

Kedy môže Golfský prúd skolabovať?

Vedci však tvrdia, že AMOC by mohlo smerovať k úplnému kolapsu, a to už medzi rokmi 2025 až 2095, čo by spôsobilo prudký pokles teplôt a kolaps oceánskych ekosystémov. Sú si istí na 95 %, že tento kolaps nastane v tomto časovom horizonte. 

Podľa novej štúdie vedcov môže úplný kolaps nastať už budúci rok a následne sa každým ďalším rokom šance zvyšujú. 

 

AMOC môže existovať v dvoch stabilných stavoch: v silnejšom, rýchlejšom, na ktorý sa dnes spoliehame, a v druhom, ktorý je oveľa pomalší a slabší. Predchádzajúce odhady predpovedali, že prúd pravdepodobne prejde do svojho slabšieho režim v budúcom storočí. 

Čo môže za kolaps Golfského prúdu?

Nová vedecká štúdia však tvrdí, že ľuďmi vyvolaná zmena klímy by mohla posunúť AMOC do kritického bodu zlomu skôr, než sa pôvodne predpokladalo

„Očakávaný bod zlomu – vzhľadom na to, že pokračujeme v bežnej činnosti s emisiami skleníkových plynov – môže prísť oveľa skôr, ako sme očakávali,“ povedala spoluautorka Suzanne Ditlevsen, profesorka štatistiky a stochastických modelov v biológii na Kodanskej univerzite. 

Atlantické oceánske prúdy fungujú ako nekonečný globálny dopravný pás, ktorý prepravuje kyslík, živiny, uhlík a teplo po celom svete. Klimatické zmeny však tento tok spomaľujú. Sladká voda z topiacich sa ľadových štítov spôsobila, že voda je menej hustá a slaná a nedávne štúdie ukazujú, že prúd je najslabší za viac ako 1 000 rokov. 

Keď sa AMOC naposledy spomalil, klíma v blízkosti Grónska sa za desaťročie zvýšila o 10 až 15 °C a teploty v Európe a Severnej Amerike klesli o 5 až 10 °C v priemere. Tento scenár by sa mohol v prípade kolapsu prúdov zopakovať, čím by nastal klimatický chaos.

V Európe by nastala postupne doba ľadová. Teploty by prudko poklesli a teplých slnečných dní by v priebehu roka bolo žalostne málo. 

 

Názory odborníkov sa nezhodujú

Treba povedať, že oceánografi a odborníci na klímu uviedli, že hoci štúdia poskytuje relevantné informácie a cenné varovanie, nie všetci odborníci sa s touto hypotézou úplne stotožňujú. 

„Aj keď sa zdá, že matematika je odborne vykonaná, no fyzikálny základ je mimoriadne neistý: je založený na predpoklade, že kolaps znázornený zjednodušenými modelmi správne popisuje realitu – ale my to jednoducho nevieme,“ povedal Jochem Marotzke, profesor klimatickej vedy a riaditeľ Inštitútu Maxa Plancka pre meteorológiu v Hamburgu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd