Kolaps na Malorke. Obľúbený ostrov zaplavila voda. Letisko bolo až meter pod vodou

Peter Minárik

Ostrov Malorka dnes zasiahlo veľmi nepriaznivé počasie, ktoré sa dotklo aj miestneho letiska. Letisko v Palme skončilo až meter pod vodou. Pre silný dážď muselo letisko dočasne zastaviť všetky prílety aj odlety.

Počasie dnes výrazne zasiahlo obľúbený ostrov Malorka. V priebehu hodinu tu spadli desiatky milimetrov zrážok a najväčšie komplikácie spôsobila búrka na letisku v blízkom okolí. Všetky odlety aj prílety museli zastaviť. Bezcolnú zónu zaplavila voda, ktorá sa liala zo stropu.

Letisko zostalo až meter pod vodou

Silná búrka na Malorke dočasne uzavrela letisko v Palme. Všetky odlety a pristátia boli v utorok popoludní dočasne pozastavené, oznámil prevádzkovateľ letiska Aena a španielsky minister dopravy Oscar Puente. Niekoľko prichádzajúcich letov bolo presmerovaných okrem iného do Barcelony a na Ibizu.

Letisko aktuálne pracuje na normalizácii dopravy, no treba aj naďalej počítať so zdržaním. Lejak bol taký silný, že na letiskovej ploche sa vytvorila takmer meter vysoká voda.

Silné dažde narušili nielen letovú prevádzku. Spôsobili chaos aj na letisku. Bezcolná zóna bola zaplavená po tom, ako sa cez strop valila voda.

 

Spadnúť mohlo až 100 mm zrážok

V Palme podľa španielskej meteorologickej služby Aemet spadlo z oblohy za jedinú hodinu popoludní viac ako 43 litrov vody na meter štvorcový. To je asi desatina množstva zrážok, ktoré v Palme bežne spadne za celý rok.

Podľa informácii letiska spadlo v niektorých častiach letiska až 100 litrov zrážok na meter štvorcový.

Záplavy boli aj v dovolenkovej zóne Playa de Palma, ktorú si obľúbili státisíce dovolenkárov. Pod vodou boli okrem iného aj terasové plochy viacerých hotelov. V blízkosti obľúbenej pláže Ciudad Jardín došlo k záplavám na hlavnej ceste medzi El Molinar a Can Pastilla.

 

V dôsledku dažďov sa zrútila stena pri jednom z obchodov, následkom čoho sa zranilo 13-ročné dieťa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd