Koľko turistov umrelo v slovenských horách? Zimná sezóna je definitívne za nami, priniesla však aj takúto smutnú bilanciu

Koľko turistov umrelo v slovenských horách? Zimná sezóna je definitívne za nami, priniesla však aj takúto smutnú bilanciu
Ema Bazhaykin

Zimná sezóna na horách sa definitívne skončila. Horská záchranná služba počas nej zachraňovala lyžiarov, turistov aj horolezcov. Hory si vyžiadali dvanásť obetí.

Zima v slovenských horách skončila skôr, než by sa milovníkom zimných športov a prírody páčilo. Zatiaľ čo po iné roky sme si mohli užívať lyžovanie či bežkovanie aj do mája, tohto roku sa prihlásilo letné počasie o čosi skôr. Napriek tomu však počas zimnej sezóny na horách nebola núdza o turistov, čo prinieslo aj smutné štatistiky.

Ako pre TASR uviedla Horská záchranná služba (HZS), zimná sezóna sa oficiálne skončila 1. mája, kedy sa uzavreli aj najvyššie položené lyžiarske svahy. V slovenských horách počas nej zahynulo 12 ľudí a horskí záchranári v nej absolvovali spolu 2154 zásahov. 

Záchranári pomáhali lyžiarom, turistom aj horolezcom

Aj keď vo všetkých horských oblastiach boli najčastejšou príčinou zásahov poranenia lyžiarov, záchranári pomáhali tiež turistom, horolezcom a ostatným návštevníkom hôr.

 

V 206 prípadoch išlo o záchranné akcie na turistických chodníkoch, horských chatách a v turisticky bežne dostupných lokalitách. V horskom teréne mimo značených chodníkov pre turistov bolo vykonaných 23 zásahov.

Lavínová sezóna 2023/2024 bola kratšia než tá predchádzajúca. Najmä vo Veľkej a Malej Fatre sa sneh roztopil skoro. Napriek tomu počet nehôd podľa záchranárov stúpol z 22 na 35. Prevažne išlo o menšie lavíny

V horách vyhaslo 12 životov

Najčastejšie požiadali príslušníkov HZS o pomoc v oblasti Nízkych Tatier. „Od 1. decembra 2023 vyrazili do terénu na záchrannú akciu 1 180-krát, z toho až 1 082 zásahov bolo vykonaných na lyžiarskych tratiach. Tieto čísla sú niekoľkonásobne vyššie než v iných oblastných strediskách Horskej záchrannej služby. Je to z dôvodu, že na severnej i južnej strane Nízkych Tatier sa nachádzajú početné strediská určené milovníkom zimných športov,“ píše Horská záchranná služba v správe, ktorou hodnotí uplynulú zimu.

 

Počas nej sa domov z hôr nevrátilo dvanásť ľudí, vrátane desaťročného chlapčeka z Poľska, ktorý skonal po náraze do iného lyžiara a turistky z Bieloruska. Tá na Liptove neprežila stret s medveďom mimo turistického chodníka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd