Končí rekordne teplý september. Vysoké teploty boli takmer na celom Slovensku

Končí rekordne teplý september. Vysoké teploty boli takmer na celom Slovensku
Veronika Sádovská

September bude rekordne teplý na celom našom území. Píše o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Máme za sebou rekordne teplý september s teplotami, ktoré boli nadpriemerné na celom našom území. Hoci sa mesiac skončí ochladením, výrazne to už s priemernou mesačnou teplotou nezakolíše.

Nezvyčajne vysoké teploty

Takmer na všetkých staniciach predpokladajú meteorológovia zo SHMÚ rekordne teplý september. Najvyššie hodnoty priemernej teploty dosahujú úrovne v blízkosti +20 °C.

K dnešnému dňu je napríklad v bratislavskej Kolibe najvyššia priemerná teplota vzduchu práve na hranici +20,0 °C. Blízko tejto hodnoty sa pohybujú aj stanice Žihárec, Veľké Lovce a Bratislava-letisko.

September 2023 prekoná rekord

Doterajší rekord najvyššej priemernej septembrovej teploty drží rok 2011, kedy v Gabčíkove bolo +19,4 °C. Tento rekord tu bol od roku 1951. Aktuálny rekord sa teda „posunie" o pár desatín vyššie.

Pre porovnanie SHMÚ uvádza takáto vysoká priemerná septembrová teplota je porovnateľná s priemernou najvyššou teplotou v mesiaci jún. Pripomenuli však aj to, že v júnu na severnej pologuli nastáva letný slnovrat a v septembru jesenná rovnodennosť.

Celkové zhodnotenie septembra meteorológovia ešte zverejnia na svojej stránke. Aktuálne údaje ešte je potrebné aktualizovať o nastávajúce dva dni. Vieme, že je pred nami zmena počasia, avšak priemerná teplota za celý mesiac pravdepodobne poklesne len veľmi málo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd