Konferencia OSN o vode: „Hoci je taká dôležitá, zabudli sme na ňu."

Konferencia OSN o vode: „Hoci je taká dôležitá, zabudli sme na ňu."
Veronika Sádovská

Voda je jedným z najcennejších zdrojov planéty a jedným z najohrozenejších. Problémy súvisiace s jeho nedostatkom alebo nízkou kvalitou trápia ľudí na celom svete.

Svetový deň vody sme oslávili 22. marca. Upozorňuje verejnosť na obrovskú úlohu, ktorú zohráva v našom každodennom živote – od potravín a hygieny, cez priemysel až po cestovný ruch a rekreáciu.

Bohužiaľ, účinná a komplexná ochrana vodných zdrojov je stále výzvou. Účastníci Konferencie Organizácie Spojených národov o vode v New Yorku diskutujú o tom, ako bojovať o každú kvapku tohto vzácneho zdroja.

Všetko závisí od vody

Ako vysvetlil Kaveh Madani z Univerzity Spojených národov, ak chceme zabezpečiť svetové zdroje potravín alebo energie a zlepšiť zdravie ľudí, musíme pamätať na vodu.

„V podstate každé rozhodnutie, ktoré denne robíme, či už ide o to, čo jeme, čo pijeme alebo čo nosíme, nejako súvisí s vodou,“ povedal. A napriek tomu, že voda je taká dôležitá, zabudli sme na ňu.

Madani dodal, že OSN nemá špecializovanú agentúru zaoberajúcu sa vodou. Mnohé agentúry vyvíjajú aktivity súvisiace s touto problematikou, no neexistuje jediná špecifická iniciatíva.

Z tohto dôvodu téma vody nebola ani dôležitým prvkom rokovaní o klíme či Parížskej dohody.

„Riešenia nemusia byť veľmi drahé,“ vysvetlil Richard Connor, odborník UNESCO na vodu. „Vezmime si napríklad zavlažovacie systémy. Zvýšenie ich účinnosti stojí peniaze, ale v konečnom dôsledku získame viac výnosov s menším množstvom vody, čo generuje zisky."

Ako ďalší príklad odborník poukázal na nakladanie s odpadovými vodami. Správna starostlivosť je veľmi nákladná, ale nie taká drahá ako náklady na zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí ochorejú v dôsledku nedostatočného prístupu k čistej vode.

Yenny Vega Cárdenas, prezidentka Medzinárodného observatória pre zákony prírody, zdôraznila, že je za to, aby rieky mali právnu subjektivitu.Niektorí ľudia tomu nechcú veriť, je to pre nich zvláštne, pretože nie sme zvyknutí na to, aby sa s riekou zaobchádzalo ako s človekom," povedala.

Ale som plná nádeje a verím, že je to veľmi dobrý krok k lepšej ochrane riek a manažmentu kvality vody. Voda je nevyhnutná pre život. Je centrom každého života," dodala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd