Kongo: Vystrašení ľudia húfne opúšťajú domovy. Hrozí ďalšia erupcia

Veronika Salayová

Pred možnou hrozbou ďalšej silnej erupcie ľudia vo veľkom opúšťajú svoje domovy. Erupcia môže nastať prakticky kedykoľvek a bez varovania. 

V Konžskej demokratickej republike nariadili dnes evakuáciu viacerých častí mesta Goma. Hrozí totiž silná erupcia sopky Nyiragongo.

Vystrašení ľudia doslova utekajú zo svojich domovov a smerujú do Rwandy. Svoje domovy opustilo už niekoľko desiatok tisíc obyvateľov z okolia Gomy. 

Erupcia môže nastať každú chvíľu

Vojenský guvernér Konžskej demokratickej republike Constant Ndmina pre médiá uviedol, že erupcia môže nastať kedykoľvek a bez varovania, pričom k erupcii sopky môže dôjsť na súší alebo aj pod jazerom.

K poslednej erupcii sopky Nyiragongo došlo minulú sobotu. Tragédia si vyžiadala vyše 30 obetí a mnohých doteraz nezvestných. Láva sa zastavila tesne pred mestom Goma, pričom stihla zničiť 16 okolitých dedín. 

Bez domova ostali tisícky ľudí a obavy pred ďalšou erupciou v týchto chvíľach núti ďalšie tisícky obyvateľom narýchlo opustiť svoje príbytky.

Zemetrasenia a trhliny v zemi

V utorok došlo pod sopkou Nyiragongo aj k silným zemetraseniam, pričom najsilnejšie dosiahlo silu 5,3 magnitúdy. 

Na zemi sa objavili dlhé trhliny, ktoré takisto vzbudili veľké obavy, že sa niečo deje. Jedna z prasklín dosiahla dĺžku až niekoľko stoviek metrov.

Trhlina sa tiahne od hory Goma k hlavnej nemocnici v meste až k brehom jazera Kivu. Kratšia trhlina je dlhá asi 100 metrov a objavila sa blízko letiska Goma na severovýchodnej strane mesta na hlavnej diaľnice z Gomy do Butemba.

Sopka Nyiragongo naposledy vybuchla v januári 2002, kedy zahynulo približne 250 osôb.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd