Konšpirátori tvrdia, že sopky vychŕlili pri erupciách viac CO₂ ako ľudstvo dokopy. Aká je pravda?

Konšpirátori tvrdia, že sopky vychŕlili pri erupciách viac CO₂ ako ľudstvo dokopy. Aká je pravda?
Dominik Cenkner

V poslednom čase sa hneď niekoľko sopiek po celom svete prebralo k životu. A spolu s tým aj mýtus o tom, že sopky, či konkrétne jedna sopka, vychŕlili viac CO₂ než ľudstvo od počiatkov dokopy. Aká je však pravda?

Možno ste to zachytili aj vy. Pred pár dňami sa opäť raz prebudila Etna, najvyššia a najaktívnejšia sopka v Európe. 

To neušlo pozornosti konšpirátorov, ktorí tvrdia, že pri jednej erupcii sa do atmosféry dostalo viac oxidu uhličitého, než koľko ho vyprodukoval človek od svojho počiatku. 

Tieto správy šíria preto, aby ľudí „informovali“ a tí tak nesúhlasili a odmietali opatrenia, ktoré sa prijímajú za účelom ochrany životného prostredia. Aká je však pravda?

Ide o dlhoročný hoax

Hneď na úvod treba konštatovať, že tieto správy nie sú nové. Konšpirátorskými zákutiami internetu sa šíria už niekoľko rokov. „Vytiahnu sa“ vtedy, keď je to potrebné. 

Už pred časom Boris Behncke, popredný vulkanológ z Etna Observatory of Italy’s National Institute of Geophysics and Volcanology (INGV) toto tvrdenie konšpirátorov označil za „úplný nezmysel“ a „dezinformáciu“. 

Ako to teda je?

Podľa U.S. Geological Survey sa publikované vedecké odhady globálnych emisií CO2 pre všetky suchozemské a podmorské vulkány „pohybujú v rozmedzí od 0,13 gigatony do 0,44 gigatony ročne“.

To je zlomok CO2 vyprodukovaného ľudskou činnosťou. V roku 2021 dosiahli celosvetové emisie CO2 len zo spaľovania energie a priemyselných procesov rekordnú hodnotu 36,3 miliardy gigaton, ukázali údaje Medzinárodnej agentúry pre energiu.

„Na globálnej úrovni v súčasnosti sopky emitujú len niekoľko percent produkcie CO2 spôsobenej človekom,“ uviedol Bechkne a zdôraznil, že emisie CO2 z ľudskej činnosti sa v posledných desaťročiach dramaticky zvýšili, zatiaľ čo emisie zo sopiek nie.

Najbližšie, keď narazíte na podobné nezmyselné tvrdenia, že sopky môžu za masívne znečisťovanie životného prostredia, pokojne odkážte dotyčného človeka na tento článok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd