Korunováciu nového britského kráľa môže narušiť radikálna ekologická skupina

Dominik Cenkner

Korunovácia britského kráľa Karola III. v ohrození? Mohli by ju narušiť ekologickí aktivisti. Naznačil to člen radikálnej britskej organizácie Just Stop Oil.

Jeho komentár prišiel len pár dní po tom, čo skupina na sociálnych sieťach lajkovala správy o trase korunovačného sprievodu. „Blíži sa kráľovská korunovácia, je to pre vás limit? Urobili by ste tam niečo rušivé, hodili by ste niečo na kráľovnú, na kráľov kočiar?,“ pýtal sa moderátor programu Good Morning Britain, Adil Ray, člena organizácie Just Stop Oil Jamesa Skeeta.

„Just Stop Oil urobí nenásilne všetko, čo bude potrebné. Urobíme čokoľvek, čo bude potrebné, aby sme sa zachránili,“ odpovedal. To, že radikálni ekologickí aktivisti chcú narušiť korunováciu britského kráľa nevylúčila ani ďalšia členka Just Stop Oil.

Tentokrát v programe britskej súkromnej televízie GB News. „Či budeme narušovať korunováciu? Na to nemôžem odpovedať, ospravedlňujem sa,“ opáčila hovorkyňa organizácie Anna Hollandová.

Dobrá myšlienka v zlom prevedení 

Just Stop Oil, ktorá tento týždeň stála za protestom na majstrovstvách sveta v snookeri, svoje akcie nikdy dopredu nezverejňuje. Obavy, že má na muške korunováciu sú ale v Británii veľké.

„Aj keď úplne verím vo veľké britské právo na pokojný protest, akcie týchto skupín ľahko napĺňajú definíciu terorizmu a treba ich začať takto policajne postihovať,“ povedal komentátor britskej GB News, Dan Wotton.

Podľa policajných zdrojov sa na korunováciu chystajú tisíce demonštrantov. Či už ide o radikálnych ekoaktivistov, alebo napríklad členov spolku Republika, ktorí neuznávajú kráľa.

Londýnska polícia je ale na nepokoje, podľa jej hovorcu, pripravená. Ten tiež uistil, že policajti nebudú zasahovať do práva slobodne vyjadriť názor.

Korunovácia nového kráľa Spojeného kráľovstva sa uskutoční v sobotu 6. mája. Kráľovná Alžbeta II. zomrela ešte 8. septembra minulého roka. Pomyselné žezlo ihneď po jej smrti prevzal jej syn Karol. Oficiálne sa však úradu chopí o dva týždne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd