Kosatky pri Gibraltári zaútočili na loď. Poslali ju ku dnu

Kosatky pri Gibraltári zaútočili na loď. Poslali ju ku dnu
Dominik Cenkner

Kostatky v nedeľu ráno zaútočili na loď, plachetnicu, v Gibraltárskom prielive. Po tom, čo zvieratá niekoľkokrát narazili do trupu lode a kormidla, sa plavidlo začalo plniť vodou a nakoniec išlo ku dnu. Cestujúcich prepravila španielska záchranná služba do bezpečia.

Pätnásťmetrová plachetnica Alboran Cognac čelila v nedeľu okolo deviatej hodiny ráno útoku kŕdľa kosatiek. Na palube boli v tom čase dvaja ľudia.

Podľa ich slov údery pri trupe a kormidle otriasali celou loďou. Po prerazení boku začala dovnútra prenikať voda.

Cestujúci zalarmovali záchranné zložky, ktoré pre nich poslali neďaleko prechádzajúci ropný tanker. Ten ich potom prepravil do bezpečia na Gibraltár. Plachetnica sa medzi tým potopila ku dnu.

 

Kosatky sa zrejme chceli hrať

Odborníci sa domnievajú, že útočiaci jedinci boli asi z pätnásťčlenného kŕdľa. Čo za ich agresívnym počínaním stálo, netušia.

Prikláňajú sa však k jednej teórii. Podľa nej išlo o hru a prejav zvedavosti.

Incident je najnovším prípadom opakujúcich sa nájazdov kosatiek na plavidlá v Gibraltárskom prielive oddeľujúcim Európu od Afriky. Podľa špecialistov, ktorí sledujú pohyb populácií kosatky iberskej, došlo od mája 2020 k takmer 700 interakciám s loďami.

Časť z nich boli aj fyzické útoky. Napríklad vlani v novembri kosatky demolovali jachtu takmer hodinu.

 

Ďalší z incidentov sa odohral ešte o niekoľko mesiacov skôr. V máji napadli tri kosatky švajčiarsku plachetnicu a podľa výpovede cestujúcich sa s loďou „brutálne pohrávali“. Muselo dôjsť k urýchlenej evakuácii, plavidlo sa totiž, rovnako ako v nedeľu, potopilo ku dnu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd