Kráľ planét zažiaril na fotografii Hubbleovho teleskopu. Toto musíte vidieť

Kráľ planét zažiaril na fotografii Hubbleovho teleskopu. Toto musíte vidieť
Veronika Sádovská

Hubbleov vesmírny teleskop urobil unikátnu fotografiu Jupitera. Plynový gigant bol „zvečnený“ v ultrafialovom svetle, čo vedcom umožnilo bližšie sa pozrieť na oblaky pokrývajúce planétu.

Hubbleov vesmírny teleskop nám aj naďalej poskytuje cenné a veľkolepé snímky vesmíru. Tentoraz sa obrátil na Jupiter, aby sa pozrel na najväčšiu planétu slnečnej sústavy v ultrafialovom svetle.

Keďže ľudské oko nedokáže rozpoznať ultrafialové svetlo, NASA obraz „preložila“ do farieb v rozsahu viditeľného svetla tak, aby sa zachoval pôvodný význam údajov.

Veľká modrá škvrna

Pozornosť na fotografii púta Veľká červená škvrna, gigantická búrka na Jupiteri, ktorá sa ľudskému oku javí ako červená. Na ultrafialovom obrázku vyzerá oveľa tmavšie ako okolie.

Ako vedci vysvetlili, je to spôsobené časticami hmly prítomnými vysoko v atmosfére, sústredenými v oblasti prvku, ktoré absorbujú svetlo týchto vlnových dĺžok. Na druhej strane oblaky nad pólmi planéty sú menej viditeľné. Vedci sa domnievajú, že je to kvôli rozdielom vo veľkosti častíc, ich zložení alebo výške.

Údaje použité na vytvorenie snímky sú súčasťou projektu pozorovania búrkových systémov na Jupiteri. Pomocou Hubbleovho teleskopu chcú vedci sledovať oblaky nachádzajúce sa hlboko v atmosfére planéty a v dôsledku toho vytvoriť trojrozmerný model procesov, ktoré tam prebiehajú.

Ako vedci vysvetlili, ultrafialové svetlo môže odhaliť mnoho zaujímavých kozmických javov, vrátane svetla z najhorúcejších a najmladších hviezd. Vďaka nim môžeme zistiť zloženie, hustotu a teplotu medzihviezdneho materiálu a sledovať vývoj galaxií.

Tešiť sa tak môžeme ešte na ďalšie zaujímavé fotografie z vesmíru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd