Kríza na obľúbenom Gardskom jazere. Jeho hladina je najnižšia za 70 rokov

Zuzana Macháčová

Najväčšie talianske jazero − Gardské jazero − na severe krajiny má najnižšiu hladinu za 70 rokov. Vyplýva to z družicových snímok, ktoré zverejnilo Európske monitorovacie stredisko pre sucho.

Severné Taliansko čelí znepokojujúcemu suchu a jeho dôsledky sú viditeľné aj z vesmíru. Napríklad rieka Pád dosiahla v apríli najnižšiu hladinu, aká bola kedy zaznamenaná. 

Sucho sa zvýrazňuje aj na hladine vody Gardského jazera, najväčšieho jazera v Taliansku. Hladina vody totiž klesla na najnižšiu úroveň od roku 1953 a aktuálne je na úrovni len 45,8 cm nad hydrometrickou nulou, zatiaľ čo 70-ročný priemer je 109 cm.

Súčasná kapacita Gardského jazera vážne ohrozuje schopnosť udržiavať poľnohospodárstvo, turizmus, cestovný ruch a lodnú dopravu, zdôrazňuje Copernicus. Ide o to, že toto jazero je kľúčovou zásobárňou sladkej vody v Taliansku.

Ničivé sucho v Taliansko a Európe

Nová snímka jazera zachytená satelitmi sa pridáva k ďalším, ktoré svedčia o veľkom suchu v Taliansku. Fotografia zachytáva zmeny, ktoré nastali v dôsledku pretrvávajúceho sucha.

Zdroj: Európska únia, snímky Copernicus Sentinel-2
Zdroj: Európska únia, snímky Copernicus Sentinel-2

Podobné snímky zo satelitu Smos Európskej vesmírnej agentúry ukazujú, že vo veľkej časti juhozápadnej Európy je pôdna vlhkosť podpriemerná, a to v dôsledku mimoriadne suchej zimy. 

Toto všetko bude mať veľký vplyv na pitnú aj úžitkovú vodu počas letných mesiacov. Je preto veľmi pravdepodobné, že Taliansko už o pár týždňov až mesiacov bude čeliť veľmi vážnej vodnej kríze. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd