KRÚPY v horúcom Madride: Teplota klesla o 20 °C behom niekoľkých minút

Ema Bazhaykin

Madridom sa prehnala intenzívna búrka, ktorá priniesla silný vietor, krúpy, ale aj pokles teploty nevídaný pre toto ročné obdobie.

V utorok zasiahla Madrid silná búrka s krúpami. Silný dážď zaplavil ulice, nárazy vetra lámali stromy, terasy reštaurácií a kaviarní zostali zničené. Hasiči mali takmer sto výjazdov.

Blesková búrka však prekvapila miestnych ešte niečím. Jedna z meteostaníc totiž zaznamenala vo veľmi krátkom čase výrazný pokles teploty až o 20 °C.

Búrka, na akú v Madride nie sú zvyknutí

V utorok neskoro popoludní zasiahla Madrid silná búrka. Fúkal silný vietor, padal silný dážď a objavilo sa dokonca aj krupobitie. Vietor vyvracal stromy a ničil terasy reštaurácií a kaviarní. 

 

Podľa španielskych médií meteorologická stanica Ciudad Universitaria zaznamenala vo veľmi krátkom čase zrážky 22 litrov na meter štvorcový. Nárazy vetra tam dosahovali rýchlosť až 62 kilometrov za hodinu. 

Po búrke, ktorá sa prehnala ulicami Madridu, zostala hotová spúšť. Po dažďoch sa v uliciach vytvorili zurčiace potoky, v ktorých plávali biele krúpy.

Kvôli hromadeniu zrážok už nejaký čas na viacerých staniciach nepremávali vlaky metra a hasiči v súvislosti s búrlivým počasím zasahovali takmer 90-krát.

Došlo k výraznému ochladeniu

To však nie je všetko. Okrem škôd, ktoré silný vietor a dážď napáchali, došlo aj k jednému zaujímavému, pre horúci Madrid nezvyčajnému úkazu. Teplota tu behom niekoľkých minút klesla až o 20 °C.

Výrazný pokles teploty nastal v priebehu niekoľkých minút, a to z +35,8 °C na +17,3 °C . Maximálna hodnota teploty zaznamenaná v utorok v Madride bola pritom +37 °C, takže miestnych takéto nečakané ochladenie určite prekvapilo.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd