Krúpy zničili čerešne. Krajinu zasypalo ako v zime

Dominik Cenkner

Silné búrky netrápia len Slovensko, ale aj mnohé ďalšie európske krajiny. Svoje by o tom vedelo hovoriť Poľsko, kde krúpy doslova zničili čerešne. Po búrke to v regióne neďaleko Lublinu vyzeralo ako v zime.

Mnohé krajiny v Európe trápia v týchto dňoch početné a silné búrky. Len v nedeľu udrelo na starom kontinente vyše 307 tisíc bleskov a to od západu na východ a od severu na juh.

Počasie spôsobilo rozsiahle škody, v Nemecku a Taliansku sa spamätávajú z ničivých povodní, ale problémy robili aj krúpy. Pri supercelách sa v Česku vyskytoval ľadovec o priemere až 4 cm.

Búrky pritom neutíchli ani v noci. Už v skorých ranných hodinách sa na extrémne silné blesky zobúdzali obyvatelia na západe Slovenska.

 
 

Nočné krúpy zničili čerešne

Búrky v noci na pondelok 20. mája spôsobili škody aj v susednom Poľsku. V okolí mesta Opole Lubelskie, neďaleko Lublinu, sa vyskytlo aj mimoriadne silné krupobitie.

Krúpy dosahovali priemer niekoľkých centimetrov, čo spôsobilo väčšie škody na úrode. Takto dopadli napr. obľúbené čerešne.

Krúpy poškodili úrodu čerešní
Krúpy poškodili úrodu čerešní, zdroj: facebook.com/Na Drodze Świętokrzyskie

Vrstva krúp bola tak hrubá, že autá nemohli vyjsť do mierneho kopca. Počasie tak na čas ochromilo dopravu, po doznení búrok to tam vyzeralo doslova ako v zime.

Po tom, čo región pred pár dňami zasiahla vlna mrazov s teplotami aj pod -10 °C, tak poľnohospodári a záhradkári majú opäť hlavu v smútku. Búrky spôsobili ďalšie škody na úrode.

Búrky ešte nepovedali posledné slovo

Nad Európou sa usadila rozsiahla oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje, že vzduch nad nami je nielen teplý, ale aj vlhký. A presne to búrky pre svoj život potrebujú.

Tejto oblasti nižšieho tlaku vzduchu dali nemeckí meteorológovia pomenovanie KATINKA. Nachádza sa nad nami už niekoľko dní a podľa všetkého by sa nad našou oblasťou mala udržiavať až do začiatku júna.

Séria búrlivého počasia na našom území začala v piatok a búrky sú síce pomaly, ale každým dňom čoraz silnejšie a početnejšie. Dnes máme štvrtý búrlivý deň, ktorý začal v skorých ranných hodinách. Búrky už stihli spôsobiť prvé problémy a škody.

Aktuálne to vyzerá tak, že by sa búrky počas pondelka mali sústrediť do oblastí s pohoriami. Situácia sa však stále mení. Odporúčame vám preto sledovať náš iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu zrážok i búrok.

 

Okrem toho všetky dôležité informácie pre vás prinášame v LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii po kliknutí >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd