Ktorý tvor je najväčším zabijakom ľudí? Odpoveď vás prekvapí. Tento tvor sa vyskytuje aj na Slovensku

Veronika Salayová

Zamýšľali ste sa nad tým, ktorý živočích zabije najviac ľudí vo svete? Odpoveď vás zrejme prekvapí, keďže nejde o žiadneho krvilačného predátora.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zistilo, ktoré zviera je pre ľudí najsmrteľnejšie. A nie sú to levy, tigre, žraloky ani krokodíly. Ide o tvory oveľa nenápadnejšie.

Najväčším zabijakom ľudí je komár. Aj keď sa to samo o sebe nemusí zdať až také nebezpečné, komár šíri mnoho nebezpečných patogénov, pričom jedným z nich je aj smrteľný vírus spôsobujúci maláriu.

Komár tak každoročne zabije pol milióna až 1 milión ľudí na celom svete, čo z neho robí najnebezpečnejšieho tvora pre ľudstvo. 

Malária zabíja najmä malé deti

Maláriu spôsobujú parazitické jednobunkové organizmy rodu Plasmodium, prenášané z človeka na človeka komármi z čeľade Anopheles.

V Severnej Amerike a Európe je ochorenie pomerne zriedkavé, ale v častiach Afriky, južnej Ázie a Južnej Ameriky je toto smrteľné ochorenie veľmi časté.

Vo všeobecnosti je malária liečiteľná, ale pre vysoko rizikové skupiny ako malé deti, tehotné ženy a ľudí s chronickými ochoreniami súvisiacimi s nedostatočnou imunitou, môžu byť následky malárie smrteľné.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobila malária prenášaná komárom v roku 2021 celosvetovo smrť 619 000 ľuďom, z ktorých 80 % tvorili deti do 5 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd