Kuriozita: Meteorit prerazil strechu domu a dopadol v spálni. Zrejme ide o meteor z Eta Akvaríd

Veronika Salayová

Šokujúci nález manželov, ktorí si vo svojej spálni našli kameň a dieru v streche. Podľa odborníkov môže ísť o meteor z roja Eta Akvaríd, ktorý je práve v týchto dňoch na oblohe aktívny. 

V pondelok Hopewell Township v štáte New Jersey v USA si manželia našli vo svojej spálni čierny podlhovastý kameň. Manželia hneď vedeli, že ide o meteorit, keďže sa na ich streche objavila veľká diera, a navyše čierny kameň bol ešte stále teplý.

Vesmírna skala nájdená na podlahe ich spálne mala 10 x 15 cm a vážila 1,8 kilogramu. Pri dopade sa, našťastie, v spálni nikto nenachádzal. Manželia po incidente privolali políciu, ktorá budovu zabezpečila.

Objekt budú ďalej skúmať

Rodina podstúpila testy, ktoré vylúčili rádioaktívny charakter objektu. Teraz sa jej členovia plánujú stretnúť s astrofyzikmi a odovzdať im predmet, aby zistili, či ide skutočne o meteorit.

Hoci jeho mimozemský pôvod ešte nebol oficiálne potvrdený, odborníci už majú podozrenie, že meteorit môže pochádzať z meteorického roja Eta Akvaridy, ktoré sú v týchto dňoch na oblohe aktívne. 

Meteorický roj Eta Akvaridy je každoročný jav, ktorý rozžiari nočnú oblohu desiatkami až stovkami meteormi. Ide o úlomky známej Halleyovej kométy. Objekt ostáva predmetom ďalšieho výskumu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd