„Ľadová búrka“ v Kanade si vyžiadala dve obete a státisíce domácností bez prúdu

Dominik Cenkner

Životy dvoch ľudí, stovky popadaných stromov a rozsiahle výpadky elektrickej energie má na svedomí ľadová búrka na východe Kanady. Nepriaznivé počasie krajinu zasiahlo ešte v stredu a vo štvrtok.

Nepriazeň počasia zasiahla najmä dve najľudnatejšie kanadské provincie Québec a Ontario a mesto Montreal. Výpadky prúdu sú podľa agentúry AFP najhoršie od havárie spôsobenej počasím v roku 1998.

V stredu jeden padajúci strom usmrtil človeka v provincii Ontario. O deň neskôr zomrel asi šesťdesiatročný muž v Québeku.

Pokúšal sa upratať si vlastnú záhradu. Nešťastne naň spadla zamrznutá vetva.

Mesto sa ocitlo doslova pod ľadom

V Montreale bolo všetko pokryté vrstvou ľadu. Na mesto sa znieslo až 40 milimetrov zrážok za deň, ktoré potom namŕzali prakticky na všetkom – od semaforov cez chodníky až po autá.

Vo štvrtok večer miestneho času (noc na piatok SELČ) bolo bez prúdu vyše milióna Kanaďanov. Dodávky sa postupne darí obnovovať.

Bez prúdu sú však mnohé domácnosti ešte aj dnes. Ich počet sa odhaduje na zhruba 300-tisíc ľudí.

„Montreal je zdevastovaný, ale situácia je pod kontrolou,“ uviedol quebecký minister hospodárstva a energetiky Pierre Fitzgibbon. Úrady vyzvali obyvateľov k opatrnosti.

Varovali ich, aby sa vyhýbali stromom a popadaným drôtom elektrického vedenia. Teploty sa v týchto dňoch pohybujú okolo nuly a úrady otvorili vyhrievané centrá pre ľudí, ktorí sa ocitli bez prúdu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd