Ľadovce v Himalájach sa topia najrýchlejšie na svete. Ohrozuje to aj dodávky vody

Veronika Sádovská

V dôsledku globálneho otepľovania na všade na svete topia ľadovce či permafrost. Najrýchlejšie roztápanie zaznamenali v Himalájach.

Podľa štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Scientific Reports sa ľadovce v Himalájach topia najrýchlejšie na svete a v "mimoriadnej miere". 

Roztápanie ľadovcov v Himalájach ohrozuje dodávky pitnej vody pre takmer dve miliardy ľudí. Viac ľadovcov ako v Himalájach sa nachádza už len na Antarktíde a v Akrtíde.

Podľa najnovších výpočtov sa ľad v Himalájach stráca 10-krát rýchlejšie ako je priemerná hodnota za posledné storočia. A toto zrýchlenie sa objavilo len v posledných desaťročiach.

Toto zistenie sa zhoduje s poznatkami o zrýchlení klimatických zmien spôsobených človekom. Teda za zrýchlené roztápanie ľadovcov naozaj môže ľudská činnosť.

Ľadovce v Himalájach stratili už 40 % svojej pôvodnej plochy a to z väčšej časti len od konca 70. rokov minulého storočia.

Voda z ľadovcov zásobuje ľudí žijúcich v horách, ale aj v údolí riek Indus, Ganga, Brahmaputra a ďalších.

Jeden zo spoluautorov štúdie sa vyjadril, že toto zistenie len potvrdzuje to, že klimatické zmeny sa zrýchľujú a budú mať zásadný vplyv na celé regióny a krajiny.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd