Ľadová kryha sa odtrhla od ľadovca tesne pred výskumnou stanicou. Je väčšia ako Londýn

Zuzana Macháčová

Ľadovec sa odlomil z ľadového šelfu Brunt v Antarktíde, hneď vedľa Halley Research Station. Rozkladá sa na ploche 1 550 km², čo je viac ako celá metropolitná oblasť Londýna. Ide o druhé veľké odtrhnutie ľadovca za posledných niekoľko rokov.

Ľadovec Brunt je pravdepodobne najviac a najpresnejšie monitorovaný ľadovec. Vedci už dlhé roky vedia o existencii dlhej a hlbokej trhliny s názvom Chasm-1, ktorá sa nachádza v 150-metrovej vrstve ľadu. Táto trhlina bola nečinná najmenej 35 rokov. Avšak v roku 2015 začala neustále rásť a hrozilo, že sa odlomí časť ľadu.

Odtrhnutie ľadovca

Podľa vedcov z Britskej antarktickej misie (BAS) sa ľadovec definitívne oddelil v nedeľu. Tento proces sa nazýva odtrhnutie ľadovca. Objekt má rozlohu 1 550 km², teda väčšiu ako metropolitná oblasť Londýna.

Ľadovec sa odlomil pozdĺž línie Chasm-1, veľmi blízko britskej výskumnej stanice Halley's. Vedci mohli proces odtrhnutia ľadovca pozorovať z okien budov.

Dominic Hodgson z BAS, ktorý monitoruje ľadovec na Halleyho stanici, uviedol: „Oddelenie ľadovca sme očakávali, je to súčasť prirodzeného správania ľadovca Brunt's Shelf. Nesúvisí to so zmenou klímy."

Ľadový šelf Brunt, zdroj: USGS/Landsat 9
Ľadový šelf Brunt, zdroj: USGS/Landsat 9

Novovytvorený ľadovec budú glaciológovia naďalej sledovať. Oficiálny názov novému ľadovcu dá americké centrum The U.S. National Ice Center (USNIC). 

Odtrhnutie ľadovca je druhým veľkým odtrhnutím, ku ktorému došlo v tejto oblasti za posledné dva roky. Vo februári 2021 sa od šelfového ľadovca oddelil menší ľadovec s názvom A74.

Štruktúra šelfového ľadovca Brunt je zložitá. V roku 2016 prijala BAS preventívne opatrenie a presunula výskumnú stanicu Halley Research Station o 23 kilometrov do vnútrozemia. 

Glaciológovia, ktorí monitorovali správanie ľadového šelfu, povedali, že stanica je teraz na bezpečnom mieste. Na stanici pracuje 21 pracovníkov, ktorí tam zostanú do 6. februára.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd