Lásku už cítiť vo vzduchu. Nad Bratislavou sa ukázal aj jej symbol

Lásku už cítiť vo vzduchu. Nad Bratislavou sa ukázal aj jej symbol
Dominik Cenkner

Už v stredu sa nám začne nový mesiac - máj. Hovorí sa o ňom, že je to lásky čas. To, že sa nám blíži nový mesiac plný lásky si mohli všimnúť aj nad Bratislavou. Ukázalo sa tam totiž srdce.

Máj, považovaný za mesiac lásky, je hlboko zakorenený v mnohých kultúrnych tradíciách a oslavách. Tento vzťah medzi májom a láskou má svoje korene už v stredoveku, keď sa v Európe začali stavať máje - vysoké stromy, ktoré boli často zdobené farebnými stužkami a papierovými mašľami. Táto tradícia bola nielen prejavom lásky a obdivu, ale slúžila aj ako ochrana pred zlými duchmi a chorobami.

Na Slovensku, napríklad, ak mladý muž obdivoval dievča, tajne postavil máj pred jej domom ako znak vážneho záujmu. Tento zvyk bol spojený s oslavami príchodu jari a víťazstvom nad zimou, čo symbolizovalo nový začiatok a narodenie nového života.

Májové oslavy sa neobmedzovali len na Slovensko, ale boli rozšírené po celej strednej Európe, pričom každý región mal svoje vlastné zvyky a spôsoby oslavy. V súčasnosti sa mnohé z týchto starých zvykov a tradícií pomaly zabúdajú, ale stále existujú dediny, kde ľudia zachovávajú tradíciu májov, a v niektorých mestách sa symbolicky stavia máj pred miestnymi úradmi alebo kultúrnymi centrami.

Na konci mesiaca sa potom máj slávnostne odstraňuje počas osláv zvaných "padnutie mája". Tieto oslavy sú pripomienkou starých zvykov a sú príležitosťou pre komunity, aby sa opäť spolu stretli.

 

Spojenie s Venušou

Okrem európskych tradícií je máj spojený aj s láskou v dôsledku jeho spojenia s Venušou, bohyňou lásky. Keď sa totiž dni predlžujú a príroda ožíva, pohľad na nočnú oblohu dokáže skrášliť práve Venuša.

Často ju vidieť po západe slnka, resp. pred jeho východom. Májové pozorovanie Venuše môže byť pre astronómov aj amatérskych pozorovateľov oblohy vzrušujúcim zážitkom, keďže planéta dosahuje svoju maximálnu elongáciu od Slnka a je najlepšie viditeľná.

História spojenia mája s láskou je teda bohatá a rozmanitá, od stredovekých európskych tradícií až po staroveké spojenie s bohyňou Venušou. Tieto tradície a oslavy sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva a pripomínajú nám, ako sa ročné obdobia a prírodné cykly prelínajú s ľudskými emóciami a spoločenskými udalosťami. Máj, ako mesiac lásky, nám pripomína, že láska a krása sú večné témy, ktoré pretrvávajú napriek plynutiu času a meniacim sa spoločenským normám.

Nad Bratislavou sa ukázalo srdce

To, že sa blíži mesiac lásky, si mohli všimnúť aj obyvatelia Bratislavy. Pred pár dňami sa tam totiž na oblohe zjavilo srdce.

Stalo sa tak 24. apríla. Záber sa podarilo zachytiť našej čitateľke Michaele, ktorej zároveň ďakujeme za to, že nám ho do redakcie poslala.

Srdce nad Bratislavou
Srdce nad Bratislavou, Michaela Strnadova

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť aj vy

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

 

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd