V Indii sa spustila mohutná lavína. Najmenej 6 turistov je mŕtvych

Zuzana Macháčová

V oblasti priesmyku Nathu La v indickom štáte Sikkim zahynulo najmenej 6 turistov vrátane jedného dieťaťa. Približne 30 ľudí bolo zranených v dôsledku spustenia tejto veľkej lavíny.

Lavína v utorok strhla v Himalájach na severovýchode Indie skupinu turistov, pričom si vyžiadala najmenej 6 obetí a približne 30 ľudí bolo zranených, uviedli úrady.

Oblasť Nathu La sa nachádza v indickom štáte Sikkim, kde zostalo uväznených 150 ľudí, informuje The Times of India. Aktuálne tam prebiehajú záchranné operácie. Záchranári sa stále prehrabávajú snehom, aby našli nezvestných, ktorých lavína strhla do horského svahu. 

Zranených ľudí prevážajú do nemocnice v hlavnom meste štátu Gangtok. Podľa portálu tribuneindia.com sa zatiaľ podarilo zachrániť viac ako 22 ľudí. 

Tenzing Loden, predstaviteľ polície, pre agentúru Reuters uviedol, že k nešťastiu došlo na okraji hlavného mesta himalájskeho štátu, na ceste k jazeru Čangu. 

Veľká lavína zasiahla Sikkim, zdroj: ANI
Veľká lavína zasiahla Sikkim, zdroj: ANI

Lavína v priesmyku Nathu La

Nathu La je priesmyk v Himalájach s nadmorskou výškou viac ako 4 300 m, ktorý sa nachádza pozdĺž hranice s Čínou. Do Sikkimu, známeho ako „krajina mystickej nádhery“, ktorý sa nachádza na úpätí hory Kančendžonga, tretej najvyššej hory sveta, každoročne prichádzajú tisíce turistov.

Ekologicky citlivý himalájsky región, ktorý bol vážne zasiahnutý globálnym otepľovaním, je náchylný na lavíny. Minulý rok zahynulo pri lavíne v severnom regióne Uttarakhand až 27 cvičiacich horolezcov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd