Lavíny pod Chopkom zasypali dvoch lyžiarov. Pozor na zvyšujúce sa nebezpečenstvo. Napadlo takmer pol metra snehu

Dominik Cenkner

Utorok priniesol do horských oblastí na severe Slovenska dlho očakávané sneženie. Ruka v ruke s tým ide aj lavínové nebezpečenstvo o čom sa dnes presvedčila aj dvojica turistov v Nízkych Tatrách.

Uplynulé hodiny priniesli do našej oblasti výdatné zrážky. Tie boli na horách snehové, pričom lokálne išlo o výdatnejšie sneženie. Na horách napadli desiatky centimetrov snehu a silný vietor spôsobil, že snehová vrstva bola nerovnomerná a nestabilná.

V priebehu dnešného dňa sme vás už informovali o lavíne, ktorá spadla ešte v priebehu utorka v rakúskych Alpách. Zasypala tam skupinu vojakov, ktorí cvičili provizórne prenocovanie. 

K pádu lavíny, dokonca až dvoch, pritom došlo aj na Slovensku. Stalo sa to dnes, 11. januára, v dopoludňajších hodinách. Informovala o tom Horská záchranná služba.

Záchranári boli požiadaní o pomoc pre dvojicu turistov, ktorí sa nachádzali v centrálnom žľabe Chopku. Práve tam došlo najskôr k pádu lavíny, ktorá strhla 36-ročného lyžiara z Poľska. 

Tento prípad dobre ilustruje potrebu správneho vybavenia - lyžiar si totiž stihol aktivovať lavínový batoh, po páde lavíny sa nachádzal v čele lavíny čiastočne zasypaný. 

Chcel pomôcť kolegovi, sám skoro zomrel

Druhý lyžiar, ktorý išiel za ním, zlyžoval bezpečne k nemu a do príchodu horských záchranárov zahájil kamarátsku pomoc na lavíništi. Následne spadla v Meteorologickom žľabe druhá lavína.

Tá do Lukového kotla strhla ďalšieho lyžiara. Zastavila sa až v blízkosti prvého čiastočne zasypaného muža. Druhému lyžiarovi sa našťastie nič nestalo. 

Záchranári z Horskej záchrannej služby tak prvého zraneného lyžiara ošetrili a podozrením na poranenia hlavy, lopatky a panvy ho transportovali do nemocnice.

Zraneného lyžiara transportovali do nemocnice, zdroj: hzs.sk
Zraneného lyžiara transportovali do nemocnice, zdroj: hzs.sk

Sneženie zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

Utorkové sneženie na severe Slovenska prinieslo do oblasti desiatky centimetrov čerstvého snehu. Len na Chopku ho spadlo takmer pol metra, presne 43 cm

A aj keď sa lyžiarske strediská zo snehovej nádielky tešia, záchranári varujú pred lavínami. Vo Vysokých Tatrách v najvyšších polohách platí dokonca tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. 

Rovnako tretí stupeň platí aj pre Nízke Tatry, a to od výšky 1400 metrov. V ostatných horských oblastiach na strednom Slovensku platí výstraha druhého stupňa. Na horách tak v týchto dňoch buďte mimoriadne opatrní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd