LEJAK dvíha vodné toky. V Tatrách spadlo už 90 mm. Povodňové stavy sú na viacerých riekach. Dokedy bude pršať?

LEJAK dvíha vodné toky. V Tatrách spadlo už 90 mm. Povodňové stavy sú na viacerých riekach. Dokedy bude pršať?
Peter Minárik

Na našom území naďalej prší a vplyvom výdatných zrážok, ktoré sú najvýdatnejšie v Tatrách sa dvíhajú vodné toky. Tie dosahujú úrovne povodňových stupňov, pričom najviac sú rozvodnené rieky v oblasti Nízkych Tatier, kde spadlo zatiaľ najviac zrážok. Dokedy bude pršať a kedy sa situácia upokojí?

Nad Stredomorím je v uplynulých dňoch opäť búrlivo. Sformovali sa tu tlakové níže, ktoré pumpujú príliv vlhkého vzduchu aj nad naše územie. Vlhké a sychravé počasie panuje na Slovensku už niekoľko týždňov, čo spôsobuje problémy a od dnešného rána opäť intenzívne prší. Najhoršia situácia je na južných návetriach hôr, kde do dnešného večera spadli už desiatky milimetrov zrážok.

Najhoršia situácia je aktuálne v oblasti Nízkych Tatier, kde spadlo za uplynulých 24 hodín plošne už viac ako 50 mm zrážok. Najvýraznejšie zrážkové úhrny evidujeme v Jasnej. Vplyvom výdatných zrážok stúpajú na našom území potoky a rieky na úrovne povodňových stupňov, pričom najhoršia situácia ja na riekach, ktoré odvádzajú vodu z Nízkych Tatier a z Veľkej Fatry.

Spadlo takmer 100 mm

Výrazne sa rozpršalo už dnes v noci, kedy zrážková intenzita dosahovala aj viac ako 5 mm zrážok za hodinu. V ranných hodinách tak už Tatry zaznamenávali desiatky milimetrov zrážok, ktoré začali dvíhať hladiny vodných tokov.

K 18:00 spadlo najviac zrážok v oblasti Nízkych Tatier. Oficiálna zrážkomerná stanica SHMÚ v Jasnej zaznamenala už takmer 84 mm, no amatérske stanice, ktoré sa nachádzajú v oblasti Jasnej zaznamenali ešte vyššie úhrny. Hotel FIS v Jasnej hlási úhrn tesne cez 90 mm.

 

Druhou najupršanejšou lokalitou sú Donovaly, kde už napršalo viac ako 60 mm. Ďalej nasleduje Vyšná Boca s viac ako 45 mm, Králiky, či Dolný Harmanec s viac ako 40 mm.

Najdaždivejším krajom je aktuálne Banskobystrický kraj, kde plošne spadlo od 10 do 40 mm. Keďže zrážky a vlhkosť prichádza od juhu, tak práve na južných návetriach hôr, konkrétne v tomto kraji zaznamenávame najvýdatnejšie úhrny. V oblasti Gemera a Hornej Nitry spadlo priemerne okolo 25 až 30 mm a viac zrážok ako priemer eviduje aj Žilinský kraj.

Vodné toky stúpajú a dosahujú povodňové stupne

Problémy, ktoré dážď na našom území spôsobuje sú našťastie len lokálne. Najvyššie je rieka Revúca, ktorá dosahuje úroveň 3. povodňového stupňa, pričom sa aj naďalej vplyvom zrážok očakáva jej vzostup.

 

Vzostup na úrovne povodňových stupňov vidieť aj na horných tokoch Hronu, či Váhu. Čierny Váh práve prekonáva 1. povodňový stupeň a ten už prekonal aj Hron v Polomke. 1. povodňový stupeň je však na mnohých ďalších prítokoch rieky Váh a Hron. Tu by mala voda postupne opadať, no vzostup treba očakávať práve na spomínanom Váhu a na Hrone.

Dážď začne ustávať

V priebehu nočných hodín začnú zrážky na Slovensku ustávať a ťažisko zrážok sa presunie zo stredného Slovenska smerom nad východné Slovensko, kde by malo slabo pršať aj v priebehu pondelka.

Na zvyšku nášho územia očakávame postupne počasie bez zrážok a postupne by sa mala v priebehu týždňa aj zmenšovať oblačnosť. Situácia sa tak na našom území začne upokojovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd