Lesné požiare na juhovýchode Turecka si vyžiadali najmenej 5 obetí

Dominik Cenkner

Najmenej 5 ľudí zahynulo a desiatky utrpeli zranenia pri obrovskom lesnom požiari, ktorý v noci na piatok zachvátil niekoľko dedín na kurdskom juhovýchode Turecka. Informoval o tom v piatok tamojší minister zdravotníctva.

„Päť ľudí zahynulo a 44 bolo zranených, z toho 10 vážne,“ keď požiar zachvátil dve oblasti medzi provinciami Diyarbakir a Mardin, napísal minister zdravotníctva Fahrettin Koca na X, predtým Twitter.

Minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že požiar sa začal vo štvrtok neskoro večer, keď sa približne 30 kilometrov južne od Diyabakiru v dôsledku silného vetra rýchlo rozšírilo „spálené strnisko“, ktoré zasiahlo päť dedín.

Minister zdravotníctva uviedol, že na miesto bolo vyslaných sedem záchranných tímov a 35 sanitiek. Turecká prokurdská strana DEM vo svojom príspevku na X vyzvala úrady, aby „rýchlo zasiahli“ a zvládli požiar zo vzduchu.

 

„Zásah zo zeme zatiaľ nebol dostatočný. Úrady musia zasiahnuť komplexnejšie a zo vzduchu bez toho, aby strácali čas,“ uviedla.

Turecko ohrozujú lesné požiare vo veľkom

Podľa najnovších údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) postihlo Turecko tento rok zatiaľ 74 lesných požiarov. Spolu spustošili 12 910 hektárov pôdy.

V lete 2021 postihli Turecko historicky najhoršie lesné požiare, ktoré si vyžiadali deväť obetí a zničili obrovské plochy zalesnenej pôdy na pobreží Stredozemného a Egejského mora. Katastrofa vyvolala politickú krízu po tom, ako sa ukázalo, že Turecko nemá žiadne funkčné hasiace lietadlá, čo zvýšilo tlak na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý bol nútený prijať medzinárodnú pomoc.

Ankaru to tiež podnietilo k tomu, aby presadila oneskorenú ratifikáciu Parížskej klimatickej dohody zo strany Turecka, ktoré sa tak stalo posledným zo skupiny 20 najväčších ekonomík, ktoré tak urobili.

 

Odborníci tvrdia, že ak sa neprijmú opatrenia na riešenie tohto problému, zmena klímy bude v Turecku podnecovať ďalšie požiare a iné katastrofy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd